in ,

Eврика: Учени разгадаха тайната на щракането с пръсти

Чели сме много научни трудове, брато. Били са на различни тематики – имало е добри, имало е и не чак толкова добри. На здравословна тема, спортна, научна, изследователска. Никой досега не се бе усмелил да премине границата и да разгадае тайната, крита от векова – щракането с пръсти. Време беше тази завеса да падне, мамка му.

След обстойни анализи, гледане на забавен каданс, а също и на ВАР, умните глави заключиха, че това е най-бързото ускорение на човешкото тяло, съобщи в. “Дейли мейл”, цитиран от БТА. Мълчим, няма какво да кажем. При него (щракането) върхът на издаващия звук пръст достига дланта само за седем милисекунди – 20 пъти по-бързо от мигането. Точното количество енергия е ключово за добрия звук.

Щракането с пръсти е процес с три фази – започва с притискане на палеца и средния пръст, при което енергията се натрупва в сухожилията. Триенето между пръстите служи като заключващ механизъм, докато средният пръст не премине покрай палеца и удари дланта.

За разлика от подобните механизми при животните, като някои мравки и термити, според учените от Технологичния институт на Джорджия при човека по-важна роля има триенето на кожата.

Учените са използвали за изследването си високоскоростни камери и датчици. Те са проверили и как действат върху него различни накрайници, включително и метални, защото са се вдъхновили за експеримента от злодея Танос в “Отмъстителите”. Той щрака с пръсти, за да унищожи половината човечество, но това не би следвало да е ефикасно, след като е с метални ръкавици. С ръкавици щракането на пръсти е невъзможно, защото няма необходимото триене.

За ефектното щракане с пръсти, съществува “златна зона” – търкането трябва да е оптимално. При леко търкане, като с ръкавици, няма достатъчно енергия. Ако е прекалено силно, пръстите се приплъзват бавно и голяма част от енергията се разпръсква като топлина. Резултатите от изследването ще са полезни за разработване на по-подвижни протези. Уморихме се, лягаме да подремнем.

Кефи ли те?

Първият гол на Лионел Меси в Лига 1 (ВИДЕО)

Мачовете в неделя – от Монтана до Ню Йорк