in

Джулай морнинг: протестът с китара

Не обичаме да ставаме рано, брато! Добре де, има и такива от нас, които обичат, но като цяло сме си поспаланковци.

В един ден от годината обаче нещо в нас напира да станем преди изгрева и да го посрещнем с чаша кафе. Точно така, говорим за Джулай морнинг.

Понеже Цецка ни попита защо се очакват с такъв интерес първите слънчеви лъчи на юли, чувстваме се длъжни да й отговорим.

Ако попиташ Уикипедия, от там веднага ще ти кажат, че това  е традиционен хипи празник в България, който възниква във Варна през 1986 г., а понастоящем се празнува редовно с участието на Джон Лоутън в най-източният бряг – скалите при с. Камен бряг, където Слънцето първо огрява България. Но както сам се сещаш, хипита у нас вече почти няма, а ако има такива те са твърде малко, за да съхранят обичаите на този празник.

И така, деца, Джулайът е възникнал като протест срещу комунистическата власт у нас. След падането й движението продължава да съществува като в момента голям брой от участниците нямат и представа за какво става въпрос.

Все пак признаваме, че този вид недоволство към случващото се в страната ни допада далеч повече в сравнение с този пред парламента или бунта на феновете на ЦСКА срещу БФС, но кой ни пита нас.

Другата версия за посрещането на първото юлско Слънце е, че то пречиства, като в същото време не става въпрос за езически или религиозен празник. Честно казано самите ние си представяме Джулай морнингът като един вид бягство от всекидневните ангажименти.

Единственото, което ти трябва, е каса бира, музика и не на последно място – добра компания. Да речем, че това лято си го пропуснал най-малкото заради ураганните ветрове и потопа, който ни заля последните дни. Но ще те помолим да ни обещаеш, че още следващата година ще се поправиш и ще опиташ от този вид забавления.

А сега те поздравяваме с химна на Джулай морнинг, който от Юрая Хийп изпяха през далечната 1971 г.

Кефи ли те?

Уникален футбол с играчи балони (ВИДЕО)

Голямото сърце на Марио Балотели