in

Монблан по-нисък с близо метър

Една тревожна статистика ни напомня, че нищо не е вечно, брато. Монблан – най-високият връх в Западна Европа, се е смалил с почти метър през последните 4 години. Новата му височината вече е 4807,81 метра. Екип от трийсетина души е правил измервания три дни в средата на септември. Преди по-малко от година съобщихме за подобна участ, споходила и Еверест. Мхм.

“Сега остава на климатолозите, глациолозите и други специалисти да обработят всички събрани данни и да предложат хипотези, за да обяснят това явление” – заявиха на пресконференция специалисти от департамента Горна Савоя, които правят измервания на две години.

Целта на редовните измервания е да бъде направен модел на ледената покривка и да бъде поддържана база точни и надеждни данни, които да се използват от експертите и да се предадат на следващите поколения.

Според публикуваните през 2017 г. данни височината на върха е била 4808,72 метра. Тя също е била по-малка спрямо предишните години. Върхът е бил най-висок през 2007 г. – 4810,90 метра.

Височината варира, защото Монблан е покрит с вечен сняг и е като огромна пряспа, която се променя в зависимост от ветровете и валежите. Скалистият връх е с височина 4792 метра.

Измерванията през 2019 г. не са оповестени, защото са “изключително ниски” – 4806,03 метра, и трябва да се приемат внимателно. Затова е било решено да бъдат изчакани следващите данни.

Кефи ли те?

Как да пребориш есенната депресия – съвети 2021

Няма кой да бие Буфон на камък, ножица, хартия (ВИДЕО)