in

Биткойни за пури и ром! С криптовалута ще пазаруват в Куба

Куба призна криптовалутите като начин за разплащания.  В решението, публикувано в местния Държавен вестник, се казва, че Централната банка ще приеме правила за тези валути и ще определи как ще лицензира доставчиците и свързаните услуги, съобщи Асошиейтед Прес.

Популярността на криптовалутите нарасна сред кубинците с технологични умения, защото използването на долари стана по-трудно – отчасти заради затягането на ембаргото от бившия американски президент Доналд Тръмп.

В решението си кубинското правителство подчертава, че централната банка ще може да разрешава употребата на криптовалути по “причини от социално-икономически интерес”, но държавата ще гарантира контрола на операциите с тях.

Местният експерт по криптовалутите, програмистът Ерих Гарсия, казва, че някои кубинци вече използват подобни средства, често с ваучери, за онлайн покупки.

В началото на лятото и Ел Салвадор обяви, че ще признае употребата на криптовалутата биткойн като начин да улесни трансферите от свои граждани, живеещи в чужбина. “Използването на биткойна ще е по избор, никой няма да получава виртуални пари, ако не иска. Ако някой получи плащане в биткойни, може да избере автоматично да го получи в долари“, посочи президентът Наийб Букеле. Щатският долар е официалната валута в страната.

Източник: Марица

Кефи ли те?

ВИДЕО: Недоволен клиент налита с лопата на майсторите в сервиза

В Швейцария спасяват контузена крава с хеликоптер (ВИДЕО)