in

Депутат с олимпийско злато в Токио

Украинският депутат Жан Беленюк спечели олимпийската титла по борба до 87 кг класически стил, брато. Двукратният световен и трикратен европейски шампион победи унгареца Виктор Лоринц с 5:1 на финала.

“Изминах дълъг и труден път, започнах да тренирам на 9 години, сега съм на 30 и ето, че това се случи, взех олимпийското злато“, каза Жан Беленюк, който е първият тъмнокож депутат в украинския парламент. Неговото семейство е от Руанда. Жан се разплака и благодари на треньора и майка си за подкрепата. Беленюк добави, че наскоро е бил контузен, но е успял да се възстанови.

Украинецът се състезава в категория до 87 кг. На 1/8 -финалите украинецът победи настоящия европейски шампион Зураб Датунашвили, представляващ Сърбия. Украинецът си отмъсти за поражението на европейското първенство през 2021 г., спечелвайки 3:1. На четвъртфиналите се справи с алжиреца Башир Сид Азар. На полуфинала дойде ред за хърватина Иван Гуклек.  Така Беленюк стана вторият украински борец, стигнал до финала на Олимпиадата, след Първиз Насибов.

Кефи ли те?

Пет свежи мемета от социалните мрежи

Круд: Нова епоха убеждава, че еволюцията не е за всеки