in

Няма да повярваш коя напитка намалява вероятността от заразяване с Covid-19

Не ракията, не виното, не сока от кисело зеле! Редовната консумация на кафе намалява вероятността от заразяване с COVID-19. Това установиха американски учени от Северозападния университет в Илинойс, а резултатите от проучването им са публикувани в списание Nutrients.

Чудим се само дали тоя Северозападен университет има нещо общо с Враца, Манастирище, Баурене и Криводол?

ВИЖ УЕЙН РУУНИ ПИЯН И С ТРИ МАЦКИ

Иначе рискът от заразяване с коронавирус е около 10% по-малък при хора, които пият една или повече чаши кафе на ден, в сравнение с други, които не консумират тази напитка. Рискът от развитие на пневмония също е по-нисък сред по-възрастните почитатели на кафето.

Подобни изводи правят учените и по отношение на консумацията на зеленчуци. За целта на проучването си те използват данни от британската Биобанка. Те изследват връзките между хранителното поведение, отбелязано през 2006 – 2010 г., и разпространението на COVID-19 през март – декември 2020 г., преди да има налични ваксини.

Изследователите се съсредоточават върху диетичните фактори и съобщенията за прием на кафе, чай, зеленчуци, плодове, мазна риба, преработено и червено месо. Сред около 38 000 участници, тествани за COVID-19 и включени в проучването, 17% се оказват положителни. Учените установяват, че една или повече чаши кафе на ден са свързани с около 10% по-малък риск от заразяване с COVID-19 в сравнение с пиенето на по-малко от една чаша на ден.

Консумацията на сготвени или сурови зеленчуци, с изключение на картофите, също е свързана с по-нисък риск от заразяване с COVID-19. Същевременно яденето на преработено месо (колбаси), дори и в малки количества, увеличава риска от инфектиране с COVID-19. Кърменето също намалява вероятността с около 10%. Точните механизми, които свързват тези диетични фактори с COVID-19, са неизвестни.

На учените все още им трудно да намерят отговор защо едни хора се заразяват и прекарват тежко болестта, а други не се заразяват или не показват сериозни признаци на заболяване. Всички знаем, че храненето влияе на нашето здраве. Изследователите посочват още една добра причина да се придържаме към по-здравословно хранене. Все пак не подценявайте и другите средства за защита, защото 10% е сравнително малка стойност и се пазете здрави.

Кефи ли те?

Not Safe For Work
Click to view this post

Алиша е сред забележителностите на Олимпийските игри (СНИМКИ)

Ето какво става, когато решиш да отвориш прозореца през лятото (ВИДЕО)