in ,

Как Бергкамп вкара гол №1 в историята на Висшата лига

Годината е 1995-а, а „Арсенал“ току-що е обявил трансфера на Денис Бергкамп. Сумата е рекордна за клуба от Лондон, който по това време още се подвизава на легендарния стадион „Хайбъри“. Холандецът (все още не можем да се пречупим на ги наричаме нидерландци) имаше един голям проблем, който в днешни дни можеше да провали сделката с „артилеристите“ – не лети със самолет от страх. Със сигурност тази подробност сега се отразява старателно в докладите на скаутите, които неуморно търсят и най-дребния кусур, за да го изтъкнат в своя рапорт.

Но през 90-те бе различно, а феновете на „Арсенал“ са щастливи от този факт. На „Хайбъри“ стъпи Бергкамп – нападателят, кръстен на…легенда на „Манчестър Юнайтед“. Баща му е бил фен на Денис Лоу и това е причината да избере точно това име за своя син.

Интересното е, че зад сделката не стои Арсен Венгер, а Брус Риош – шотландец, който работи в клуба само един сезон. Но този ход със сигурност е сред най-популярните в кариерата му.

Именно под ръководството на легендарния французин обаче Бергкамп се превръща в любимец на „топчиите“ и автор на най-красивото попадение в историята на Висшата лига. Голът срещу „Нюкасъл“ впечатлява дори сега в ерата на Меси и Роналдо. Годината е 2002-а, а съперник са „свраките“ на Сър Боби Робсън, също конкурент за първото място.

Магическият момент на „Сейнт Джеймсис Парк“ идва в 11-ата минута, когато Робер Пирес намира нидерландеца, а след това следва онова магическо отиграване.

“В седмицата, след като вкарах онзи гол, всички ме питаха: “Наистина ли искаше да вкараш по такъв начин?” – споделя Бергкамп пред любимото ни списание  FourFourTwo преди време. – Не разбирах точно какво ме питат. Но няколко дни по-късно видях как изглежда гола ми по телевизията и осъзнах защо толкова много хора са си задали този въпрос. Подаването на Пирес дойде малко назад, а аз трябваше да се нагодя, защото вече си бях наумил да се обърна към вратата с едно движение. Докоснах топката, но тялото ми вече бе започнало да се обръща на другата страна и затова изглежда толкова магическо! В много случаи играчите решават какво ще правят в последния момент. Същото стана и тогава. Но се радвам, че е излязло така по телевизията и че все още се водят спорове за този гол.”

През 2017 година този гол бе обявен за №1 в историята на Висшата лига в анкета на BBC.

Годината е 2021-а, а ние се ровим в сайт за фен артикули. Между многото продукти на Fans.bg, намираме фланелка на „Арсенал“ с автограф от Бергкамп. Велико. Има и сертификат, а подписът на холандеца е от 6-и септември 2019 година. Не е ли това мечтан подарък за всеки един привърженик на „артилеристите“? Отговорът е ДА!

Кефи ли те?

Питаме: Харесваш ли си работата?

Най-тъпият гол на Евро 2020 е факт (ВИДЕО+РЕАКЦИИ)