in ,

Изкуството да пиеш бира в красива чаша

Лятото го свързваме с две неща, брато – море и бира. Като цяло морето също свързваме с пивото. Какво да говорим за Евро 2020? Всичко води към златистата течност, спасяваща ни не само от жегите, но и от жаждата. Термометрите сега са далеч от най-високите си стойности, но пък бирата си върви без значение от деня, часа и това колко интересен е мачът по телевизията.

Замислихме се обаче за историята на халбата – тази любима мъжка посуда, която прави удоволствието при отпиване завършено. Престъпление е да пиеш бира от куца чаша. А има много сходства между чашата за пиво и жената. Не мислиш ли? Халбите са всевъзможни – тънки и дебели, високи и ниски, красиви и грозновати. Такива, които могат да поемат много… добре, спираме, но ни разбра, нали? Ние лично държим бирата да се е настанила удобно в красива халба, преди да й видим сметката. Наречи го традиция. Имаме си любими чаши и от по-грозните не ни е толкова кеф, но пак го правим, когато нямаме избор. За пиенето на пиво говорим, не за чок-чок с недотам сексапилна Цецка.

Трудно е да се прецени кога се появяват първите халби, но се счита, че е през XIV век в Европа, и по-специално Германия. Швабите, знаеш ги. До 1400-те години добре някои германци са имали оловени чаши. По-богатите пък разполагали със сребърни съдове. В употреба влизали и някои дървени и глинени чаши. Проблемът бил, че се чупели лесно в миялната. Шегуваме се, брато, не е имало миялни точно тогава, но този вид материали абсорбирли пивото, отделяйки мирис, който се влошавал с всяка следваща употреба. Горе-долу по същото време се появява и щайн – чаша с капак. Причина за нововъведението се корени в Черната чума. Специален закон задължавал да се покриват съдовете, за да се предотврати навлизането на болни мухи в бирата, вярвайки, че това е един от начините да се разболееш от фаталната болест. До началото на 1500-те години няколко княжества в днешна Германия са приели въпросния закон.

Впоследствие чашите продължили своята еволюция, тъй като пивоварите установили, че от характера на стъклото и формата влияят пряко както върху зрителните, така и върху ароматните възприятия. Всеки тип пиво изисква своя характерен вид чаша, но това вероятно го знаеш, а и в края на работния ден това ти е най-малкия проблем. Факт е обаче, че истинският мъж си има любима чаша, която внимателно прибира в шкафа и също толкова старателно я вади, когато трябва да влезе в действие. Ако обаче искаш да си направиш подарък за Евро 2020 и желанието ти е да се сдобиеш с нова чаша за бира, то нашите авери от Fans.bg, могат да ти осигурят такава. Имат на футболни отбори и любимите ти сериали. Тази на Peaky Blinders ни е фаворит. Наздраве!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fans.bg (@fans_bg)

Кефи ли те?

Англия цъкна Хърватия с 1:0! Ако ги хванем, Спас Делев ще ги развинти

Имаме претендент за гол на Евро 2020 (ВИДЕО)