in

От бездомен мизерник до шампион в UFC

Новият шампион в UFC Франсис Нгану е израстнал в ужасна немотия, беднотия и мизерия в Камерун. На 10 започва да бачка в мина. Мигрира от Африка до Европа, за да следва мечтата си да стане професионален боец.Новият шампион в UFC Франсис Нгану е израстнал в ужасна немотия, беднотия и мизерия в Камерун. На 10 започва да бачка в мина. Мигрира от Африка до Европа, за да следва мечтата си да стане професионален боец. Наскоро той стана световен шампион в тежка категория на бруталния кървав спорт.

Франсиската, тая планина от мускули, е роден 86-та година. Всяка година учи в ново даскало, няма приятели, напълно сам е, даже техните се развеждат и го пращат да живее при леля си. Първо искал да стане юрист, да бачка като адвокат, щото има пари там, после почва да работи в пясъчна кариера.

Ето какво казва за онзи период:

“Никога не съм имал приятели. Мисля, че точно заради това свикнах да съм самотен. Бях в капан в тази пясъчна кариера и бях обграден само от скали, камиони и гладуващи хора. Отказах да повярвам, че това е най-доброто за мен и знаех, че трябва да има нещо повече. Понякога по цял ден бях във вода до коленете и изравяхме пясък от речните корита. Имаше и дни, в които бяхме в дъното на кариерата, където често големи парчета земя се откъсваха и зариваха някои от работниците. 

Не е лесно да израснеш в Камерун. Не знам дали сте били в Африка, но там е като във война. В Камерун децата имат много проблеми. Те си мислят, че всичко е загубено, защото са родени в тази страна и нямат право на мечти и амбиции. Приемат ролята на жертва на живота. Тогава започнах да им говоря, че искам да стана професионален боксьор, а те ми казваха, че съм луд и трябва да се успокоя. Мечтите ми били прекалено големи.”

Бащата на Франсис е голем побойник. Уличен боец. Като тия в дискотеката в Галиче, Врачанско. Франсис се увлича по бокса, но не тръгва по пътя на баща си – да се бие с хората. Даже си обещава никога да не е като него.

На 22 г. тренира бокс. Решава, че ще ходи в Европа, а техните почват да го разубеждават да си остане в Африка. Тва е, никой не си избира роднините. Попада обаче в Париж – без кинти, покрив, приятели. Ето кво казва:

“Пристигнах във Франция и нямаше къде да спя. Бях самотен и спях по улиците. Нямах почти никакви пари и ми бяха останали по-малко от 100 евро. Трудно е да пристигнеш в страна, където нямаш никого. За мен това беше една възможност. Да, спях по улиците, но бях щастлив, защото това беше шанс да прогресирам. Спомням си как пристигнах първата вечер беше доста студено, въпреки че беше юни. Спях на един паркинг и помолих един човек да ми даде нещо, с което да се завия.”

Луда работа, а? Само и само да преследваш мечтата!

“Влязох в залата и казах, че отскоро съм в страната и нямам никакви пари. Казах им, че живея на улицата, но не съм дошъл, за да прося. Трябва ми място, на което да тренирам, защото ще стана световен шампион.”

Много хора биха приели това с подигравки, но когато имаш физика като “Хищника” хората те приемат насериозно. От залата решават да му дадат шанс и неговия треньор му дава 50 долара, с които той си купува раница, една тениска за тренировка, един чифт къси панталони и една кърпа:

“Нямах бинтове за ръцете, протектор и такива неща, но не ми пукаше. Просто бях развълнуван, че най-накрая започнах да тренирам.”

Didier Carmont се казва треньорът, който дава шанс на Франсис. Първоначално Нгану го моли да му разреши да си оставя нещата в залата, а малко по-късно Carmont осъзнава, че Нгану няма къде да живее и му позволява да спи в залата. Нгану има нужда от пари и през уикендите работи като охрана в нощен клуб, което му позволява да тренира през седмицата. Малко по-късно Нгану се срещa с Ferdinand Lopez, който е впечатлен от уменията му в бокса, но хората му казват, че ако иска да прави пари от бойни спортове, то по-добре е да се насочи към ММА. Те му казват, че бокса е затворен свят, в които няма да можеш да пробиеш, ако нямаш връзки с мощни промоутъри или треньори. Франсис няма никакъв интерес за кариера в ММА, но всичко се променя, когато той влиза за първи път в залата MMA Factory:

“В началото се изсмях, когато ми обясниха какво точно е ММА. Не исках да се боря и такива неща. За мен това беше странно и не исках да го правя. Честно да ви кажа нямах интерес в ММА, но ми трябваха парите, които се изкарваха.”

В същата година, в която Нгану се запознава с ММА прави и своя дебют. На 30-ти ноември 2013 година Франсис дебютира професионално и печели първата си битка със събмишън над Rachid Benzina, а месец по-късно губи с решение от Zoumana Cisse. Продължава усилено да подобрява своите уимения и на 5-ти април 2014 година в една вечер побеждава Bilal Tahtahi с нокаут и Nicolas Specq със събмишън. Ngannou само за 2 години записа 5 победи с приключване и 1 загуба и бойците спират да приемат битки с него. Стига се до там, че неговия треньор публикува постове в социалните мрежи, с които предизвиква всички бойци от Европа да се бият с него. Опитват се да му намерят битки в бокса, кикбокса и ММА, но няма желаещи. Тогава през 2015 година неговия треньор получава обаждане, което изцяло ще промени живота на камерунеца:

Един ден моят треньор ми каза, че има изненада за мен и аз си мислех, че може би иска да ми подари компютър. Тогава той ми каза, че ще подпиша договор с UFC и първата ми битка ще бъде срещу Luis Henrique след 4 месеца.

Франсис дебютира срещу Luis Henrique на 19-ти декември 2015 година и побеждава с нокаут във втория рунд. Неговата втора битка в UFC е през април 2016 година в Загреб, където той печели с технически нокаут срещу Curtis Blaydes, след края на втория рунд. Акциите на камерунеца се вдигат и два месеца по-късно той нокаутира Bojan Mihajlović в първия рунд. В края на 2016 година събмитва Anthony Hamilton в първия рунд и печели първия си бонус в организацията. В началото на 2017 година идва първи голям тест за него и той влиза в клетката с бившият шампион в тежка категория Андрей Арловски. Нгану печели с нокаут за минута и 32 секунди и това е нов бонус за него.

В серия от 9 поредни победи с приключване и рекорд от 10-1 в ММА, Нгану получава още по-голяма битка със сериозен съперник в лицето на легендарният Alistair Overeem. Франсис нокаутира зверски Overeem в първия рунд и дава заявка за титлата след голямата победа. От UFC решават да дадат шанс за титлата на Нгану, който тогава е с рекорд 11-1 в ММА и в серия от 10 поредни победи с приключване. Битката между него и Stipe Miocic е обявена за 20-ти януари 2018 година и организацията харчи много ресурс в реклама на страховития боец от Камерун. Dana White пренебрегва Miocic и вече вижда своя любимец Нгану като световен шампион. Президента на UFC рекламира сериозно Нгану и споделя, че той удря по-здраво от Форд.

Нгану и Miocic прекаврат 25 минути в клетката и шампиона записва победа с решение, след като доминира напълно своя опонент. Франсис изпада в депресия и всички го отписват. Организацията му дава шанс да се бие срещу Derrick Lewis в средата на 2018 година и двамата споделят клетката, а Нгану не прилича на себе си. Франсис почти не отправя удари и видимо двамата се страхуват един от друг. В крайна сметка с няколко удари в повече Lewis печели битката с решение, а Нгану търпи жестоки критики от феновете и Dana White. “Хищника” е в серия от 2 поредни загуби, в които се представя трагично и всички вече виждат неговия залез и вярват, че той е приключен.

В края на 2018 година Нгану получава шанс да се реваншира на всички и отива в Китай, където в главната битка ще се бие срещу бившият си опонент Curtis Blaydes. Камерунеца показва познатата си агресия и приключва битката само за 45 секудни с нокаут в първия рунд, което му печели бонус. Всички отново са впечатлени от неговата сила и той получава златен шанс да изгрее в битка с нов бивш шампион в лицето на Cain Velasquez. Мнозина го отписват отново, защото Velasquez е сред най-великите в категорията, но Нгану го приключва само за 26 секунди на 26-ти февруари 2019 година. Феновете отново застават зад камерунеца и той получава нова битка с друг бивш шампион. Нгану излиза срещу Junior dos Santos миналия месец в главната битка на UFC on ESPN 3 и го нокаутира за 70 секунди, което е 4-ти бонус за него в UFC и нова заявка за титлата, пише MMA.bg.

Към днешна дата Франсис Нгану е с рекорд 14-3 в ММА и всички негови победи са с приключване. Той се намира в серия от 3 поредни победи с нокаут в първия рунд и чака заслужен шанс за колана. Неговия живот е осеян с възходи и падения, но той никога не се отказва и никога не се предава. Нгану е бедно момче с мечта, което минава през ада и стига до върха в най-голямата ММА организация в света. Нека видим и какво има да ни каже Нгану, с което да ни мотивира и да сложи край на статията:

“През целия си живот съм бил боец. Моят живот е борба и работа за нищожни неща. Сега вече имам шанс да работя за нещо и това е най-голямата ми мотивация. Ако се борите срещу всичко, то трябва да вярвате, че ще победите.”

Кефи ли те?

Отиде си комикът с най-заразителния смях (ВИДЕО)

ВИДЕО: Когато удари цунамито, спираш да снимаш и почваш да бягаш