Тръгва филм за Марадона по родните кина, ще се гледа!

Тръгва филм за Марадона по родните кина, ще се гледа!

Половин година след болезнената кончина на Диего Арманда Марадона, сковала целия свят, се случва най-логичното, брато – излиза филм за великия Дон Диего. Човек, легенда, престъпник, гений, божество – във всички тези роли може да бъде видян покойният идол на милиони футболни запалянковци. Лентата е дело на носителя на „Оскар“ Асиф Кападия („Сена“, „Ейми“), постарал се да извади най-доброто от над 500 часа невиждани досега кадри, проследяващи възхода и падението на Марадона.

От трансфера в „Наполи“ през 1984 г., до битката за Купата на УЕФА в края на десетилетието, „Марадона“ е могъщо свидетелство за изключителната кариера на човек, превърнал се в божество за феновете на футбола, но изгубил част от себе си в опита да спечели любовта им.

Кападия фокусира разказа си в Неапол, но обръща внимание както на бедното детство на Диего в Аржентина, така и на последвалия невероятен успех и договор с Барселона. Не са пропуснати ключовите моменти от живота на звездата – фантастичните голове, любовта на милионите фенове, скандалите, връзките с мафията, дрогата и трагичния завършек на кариерата му.

Едновременно обожаван и мразен, аржентинският футболист остава заключен в сблъсъка между две личности – скромното, наивно момче Диего, което мисли преди всичко за семейството си, и звездата с невероятно его Марадона, без която световният успех би бил немислим. От непрестанното търкане на тези крайности се заражда блестящият пламък, който озарява света и променя света на футбола завинаги.

Без глас зад кадър или натрапчиви съвременни интервюта, Кападия оставя Марадона да говори сам за себе си. Конструиран единствено от архивни кадри, заснети от аржентински оператори, следвали неотлъчно звездата от 1981 година, както и благодарение на открит нов материал в дома на Диего в Буенос Айрес, филмът е истински артефакт, запечатано време, което никога няма да се повтори, в което футболът все още е свещена религия. Филмът тръгва по кината у нас от 30 април и ще върви перфектно с пуканки и бира.