Група във Фейсбук помогна на над 1200 души с COVID-19, можеш да го направиш и ти!

Група във Фейсбук помогна на над 1200 души с COVID-19, можеш да го направиш и ти!

Добротата ще спаси света, брато. А за да спасим България, трябва да бъдем по-задружни и обединени. През последните години сме така само във Фейсбук. Социалната мрежа се превърна в място за протести, сигнали и консултации. Но не можем да пренебрегнем факта, че в много случаи бе от помощ. Сега Фейсбук отново е движеща сила в борбата срещу COVID-19. Група, създадена от наши сънародници и читатели на Brato.bg, помага на заболелите. Как? Като осигурява донори на плазма. И за краткото време от 90 дни, повече от 1200 души се сдобиха с плазма от лица, които вече са се възстановили от болестта.

„Идеята беше да се направи „място“, на което търсещи и даряващи да се намират – обяснява любезно админа на „Дари плазма“ Петя Стефанова. – Оказа се обаче, че хората имат и огромна нужда от информация, реално в 90% от случаите, от мен или от друката администраторка разбират каква е продецударата. В болницата им казва да си търсят сами плазма и хората изпадат в шок и стрес, тъй като се чудят как и откъде. А не е редно. Всъщност лекуващият лекар, решил да приложи това лечение, трябва да пусне искане към съответния местен кръвен център, ако там няма, се пуска искане към регионалния кръвен център. Никой не им казва това.“

И така, в отчаян опит да бъде посредник, „Дари плазма“ започва своята тежка мисия на 14 ноември и само до края на годината помага на над 150 души. За кратко време се събират близо 6000 члена, ежедневно има нови запитвания за донорство, но и нови рекети.

„От 1 дарител се извличат обикновено 3 сака плазма – продължава Петя. – Тези хора даряват по 3-4-6, имаме и дарили 8 пъти , но да го сложим средно 5 пъти. Мисията ни е освен да помогнем на хората в нужда, да спрем търговията с кръвни продукти, или поне да я възпрепятсват.“

Ако ти имаш плазма и си готов да помогнеш на човек в нужда, то можеш да го направиш ТУК! Ще спомогнеш на нуждаещ се и ще спестиш редица главоболия на неговите близки. Загубихме достатъчно близки, за да стоим безпричастни.