in

СНИМКИ: Маски под микроскоп! Ето коя те пази най-добре

Група изследователи от Американския институт за стандарти и технологии сложи маските под микроскоп, за да разбере как са направени и коя предпазва най-добре от скапания вирус. Оказва се, че памучните маски са по-добри от синтетичните.  

Снимките показват как различните материали могат да филтрират частиците на КОВИД-19. Ето например тази маска, която виждат по-долу, е направена чрез топене, след което върху нея е издухана полипропиленова пластмаса. Тя улавя малки частици чрез лилавата мрежа, която виждаш.

По-надолу виждаш и памучна маска, напречно сечение. Изображенията на изследователите измерват ширината на отделните влакна, присъстващи в тъканите, както и тяхната дебелина, която влияе върху филтрирането. Полиестерът е сравнен с памука, като се оказва, че изтъкаването при памука е някак също хаотично, което увеличава шансовете аерозолите да се залепят за него. Ква е логиката – не знаем, брато, но по-добре си носи маска, щото ще те глобят.

Ето още една памучна маска:

Що се отнася до памука, вижте отблизо как влакната се извиват и огъват, увеличавайки размера на повърхността, към която аерозолите на вируса могат да се захванат. Памукът обича водата, абсорбира дишането и създава влажна среда, което пък създава по-голямо пространство като капан за КОВИД-МОВИД. Станахме и ние учени, братче.

Памук отляво, отдясно – полиестер. Бира ли? Нема бира на снимката.

Кефи ли те?

По-голям рай от България няма, а пък трудно се живее в него.

ВИДЕО: Големия се похвали, че е пратил Марсо в болница