in

Доказано: Котките не са лоялни към стопаните

Винаги сме били убедени, че ако имаш животно вкъщи, то трябва да е куче, брато. Търпи дресировка, обича те, пука му за теб. Точно на обратния полюс е котката. Тя държи само да й даваш храна и да й отваряш вратите, когато иска да отиве някъде. Сега учените в Япония също достигнаха до нашето заключение. А дипломите им са дори по-сериозни, уж.

Умните азиатски глави са направили тестове, в които са установили, че котките са по-безразлични от кучетата към “неприятели” на стопаните си. Не думай! В университета на Киото отбелязват, че за сметка на това кучетата не се доверяват на недоброжелатели, което ги прави да изглеждат по-лоялни. За целите на изследването учените са направили експеримент, по време на който стопани на котки се опитват да отворят кутия под зоркия поглед на питомките си, докато от двете им страни стоят непознати хора.

В първата част на теста непознатият помага на стопанина да отвори кутията, а във втората – не. След това и двамата непознати черпят малките котета с лакомство.

Оказало се, че за котките няма значение дали непознатият е помогнал на собственика им или не. И в двата случая приемат предложената им почерпка.

Експериментът е направен и с кучета. В същата ситуация четириногите другари на човека са отказали да приемат лакомство от непознатия, който не е помогнал на стопанина им. Учените допускат, че котките просто не схващат тънкостите на социалните взаимодействия между хората, което не се дължи на тяхната “глупост”.

Кефи ли те?

5 хубави български песни, с които да си оправиш вкуса след Криско и Тони Стораро

Оцелял в самолетната катастрофа с “Шапекоензе”, пак финтира смъртта