in

YouTube блокира канал за шах заради думите “черни”, “бели” и “атака”

Политкоректността в социалните мрежи платформи отдавна премина всякакви граници, брато. Казваме това от собствен опит, след като вече многократно Facebook ни налагаше рестрикции заради вицове със задна дата, които сега може да не се харесат на определен тип хора. И не само това. В YouTube не е по-различно. Отнесе го Антонио Радич. Хърватският шахматист, познат още като ‘Agadmator’, остана с блокиран канал в платформата за видео споделяне.

24 часа по-късно каналът бе пуснат отново, а YouTube не обоснова действията си, както обичат да правят и любимците ни от Facebook. Според експерти, филтрите на медията са засекли думи като “черен”, “черни”, “бели”, “атака”, “заплаха”, често употребявани в играта с пешките, което се приемало като език на омразата.

Очаква се в скоро време социалните мрежи да обърнат внимание на този казус и да вкарат в алгоритъма термините в шаха. Agamador е най-известният ютубър с над 1 млн. последователи, след като стартира канала си през 2017 година. Най-популярното му видео е пресъздаване на мач от 1962 година, генерирало над 5.5 млн. гледания.

Кефи ли те?

Мъж търси три седмици паркирания си автомобил

Съпруга подари на мъжа си снимки на жени, които е харесал в Инстаграм (ВИДЕО)