in

3 яки места, които да посетиш на 3 март, брато

Националният празник е след няколко дни, брато! Тоя път не се напивай на казак и не вкарвай в себе си 1 таралека кюфтета, щото патриотите са тия, дето моат да ядат и да пият с количество. Предлагаме ти нещо различно. Предлагаме ти да си вдигнеш задника и да посетиш тези 3 яки места, за да почувстваш от какъв народ си част. Да видиш, че не бива корупцията и простотията да ни определя. Да видиш, че сме много повече от това, което си мислиш, от това, което всеки ден чуваш, от това, което всеки от нас често си представя…

Националният исторически музей

Знаеш – намира се в София, близо до базата на онези от БФС. Има безплатен паркинг, има къде да спреш, широко е. Кво има там? Артефакти от различни епохи, като най-силно ще се впечатлиш от предметите на нашите революционери, съкровищата, които са брутални, също броните от Античността. Иди, виж, запознай се с тия неща, даже можеш да си направиш снимки без светкавица за спомен, дават. Входът е 5-10 лева, къде ли не си ги дал? Посещението остава за цял живот и ще роди поне 1 статус във Фейсбук, щото и тва е важно, нале?

Велико Търново

Именно там за първи път се чества Освобождението на България, брато. Случва се през 1879 година. Знаем, че сигурно си ходил във Велико Търново много пъти, но сега поводът е специален. Какво да видиш? Музея “Затвор”! В килиите на Търновския затвор Васил Левски е прекарал няколко от последните си дни преди да го отведат в София и да го обесят. Сградата е изградена изцяло от камък, с дебелина на стените близо 1 м. и има два вътрешни двора, оградени от високи зидове. В единия е извършвано оковаването на затворниците, а другият е бил предназначен за разходки. Направена е възстановка на интериора на три от килиите и карцера, функционирали по времето на борбите за национално освобождение. В помещението за мъчения са представени уредите, с които са извършвани инквизиции, както и описание на най-често прилаганите изтезания. В коридора на първия етаж върху табла са изписани имената на 399 поборници, лежали в Търновския затвор. Освен Васил Левски, в Търновския затвор са лежали Филип Тотю, Стефан Караджа, Тодор Каблешков, Бачо Киро, Георги Измирлиев, Тодор Кирков и др.

Можеш да посетиш и Самоводската чаршия. Тя продължава да пази духа, традициите и романтиката на Възраждането.

Мелник

Най-малкият град в България, а защо не и най-уютният. Можеш да изпиеш чаша хубаво вино, да се насладиш на най-доброто от българската кухня, а хората са гостоприемни. Задължително трябва да се изкачиш по близките патеки, водещи към място, от което да видиш града от високо. Наблизо има турски конак, като онези, за които си чел във “Време разделно”, Историечски музей, къщата на Ванга също е в региона. Препоръчваме ти да отскочиш и до Роженския манастир. Изобщо Мелник е магическо място, което без да усетиш ще извлече негативното в теб и ще те зареди. Можеш да отидеш с Цецка, както и с приятели.

Кефи ли те?

Бивш футболист от Първа лига вкара уникален гол като на FIFA21 (ВИДЕО)

Четири изпуснати дузпи в един мач, завършил 0:0 (ВИДЕО)