Атанас Скатов изчезна под връх К2

Атанас Скатов изчезна под връх К2

Шокираща новина долетя от Каракорум, брато. Родният алпинист Атанас Скатов е изчезнал под връх К2 след скъсано важе, съобщава Аlpine Adventure Guides – пакистанската фирма-организатор на експедицията. Инцидентът е станал на около 7300 м надморска височина.

„Атанас Георгиев Скатов е паднал при слизането от Лагер 3, докато се връщаше към базовия лагер (500 м) заради скъсване на въже. Тялото му е в неизвестност и екип шерпи го издирва“, написаха пакистанците в профила си в „Туитър“.

Скатов е част от мащабна експедиция, целяща зимно изкачване на втория по височина и най-труден връх на планетата. По-рано организаторите от Seven Summit Trek съобщиха, че опитът за атака на върха е преустановен заради влошаване на времето и групата е тръгнала надолу.

„Времето спря всички атаки към К2 за този сезон. Целият ни екип слезе успешно обратно в Лагер 3 и всички са живи и здрави. В следващите няколко часа ще започне слизането към базовия лагер“, написа италианският журналист Алесандре Филипине, който цитира ръководителя на експедицията Чанг Дава Шерпа.