in

Атанас Скатов изчезна под връх К2

Шокираща новина долетя от Каракорум, брато. Родният алпинист Атанас Скатов е изчезнал под връх К2 след скъсано важе, съобщава Аlpine Adventure Guides – пакистанската фирма-организатор на експедицията. Инцидентът е станал на около 7300 м надморска височина.

“Атанас Георгиев Скатов е паднал при слизането от Лагер 3, докато се връщаше към базовия лагер (500 м) заради скъсване на въже. Тялото му е в неизвестност и екип шерпи го издирва”, написаха пакистанците в профила си в “Туитър”.

Скатов е част от мащабна експедиция, целяща зимно изкачване на втория по височина и най-труден връх на планетата. По-рано организаторите от Seven Summit Trek съобщиха, че опитът за атака на върха е преустановен заради влошаване на времето и групата е тръгнала надолу.

“Времето спря всички атаки към К2 за този сезон. Целият ни екип слезе успешно обратно в Лагер 3 и всички са живи и здрави. В следващите няколко часа ще започне слизането към базовия лагер”, написа италианският журналист Алесандре Филипине, който цитира ръководителя на експедицията Чанг Дава Шерпа.

Кефи ли те?

На пазара пускат “хендсфри” маратонки (ВИДЕО)

К2 “подслони” Атанас Скатов завинаги…