in ,

Задължително за четене! Съветът на един умиращ 24-годишен мъж

“Скоро ще си отида завинаги, но няма проблем, стига някой да прочете тези редове. Аз съм само на 24 години, но всъщност вече избрах последната си вратовръзка. Нея ще нося на погребението си след няколко месеца. Може да не съвпада с моя костюм, но мисля, че е идеална за случая.

Диагнозата рак дойде твърде късно, за да ми даде поне слаба надежда за дълъг живот. Но разбрах, че най-важното нещо за смъртта е да си гарантираш, че ще напуснеш този свят, правейки го с приноса си малко по-добър, отколкото е бил преди да съществуваш. Начинът, по който съм живял живота си досега, няма значение, ако не съм направил нещо въздействащо.

Преди имаше толкова много неща, които занимаваха съзнанието ми. Когато научих колко време ми остава обаче, стана ясно кои неща са наистина важни. И така, пиша по егоистична причина. Искам да осмисля живота си, като споделя с вас това, което осъзнах:

Не губи времето си за работа, която не ти харесва. Очевидно е, че не можеш да успееш в нещо, което не ти харесва. Търпението, страстта и отдадеността идват лесно само когато обичаш това, което правиш.

Глупаво е да се страхуваш от мнението на другите. Страхът те отслабва и парализира. Ако го оставиш, той може да се задълбочава всеки ден, докато от теб не остане нищо друго, освен черупка. Слушай вътрешния си глас и продължавай. Някои хора ще кажат, че си луд, други ще те мислят за легенда. 

Поеми контрола над живота си. Поеми пълната отговорност за нещата, които ти се случват. Ограничи лошите навици и се опитай да водиш по-здравословен живот. Намери спорт, който те прави щастлив. Най-вече не отлагай. Нека животът те се оформя от решенията, които си взел, а не от тези, които не си. 

Оценявай хората около себе си. Твоите приятели и роднини винаги ще бъдат безкраен източник на сила и любов. Ето защо не трябва да ги приемаш за даденост.

Трудно ми е да изразя напълно чувствата си относно важността на тези прости принципи, но се надявам, че ще изслушаш някой, който е осъзнал колко ценно е времето.

Не съм разстроен, защото разбирам, че последните дни от живота ми станаха смислени. Съжалявам само, че няма да мога да видя много яки неща, които трябва да се случат скоро като създаването на изкуствен интелект или следващия страхотен проект на Илон Мъск. Надявам се също, че войната в Сирия и Украйна скоро ще приключи.

Ние се грижим толкова много за здравето и целостта на нашето тяло, че до смъртта не забелязваме, че тялото не е нищо повече от кутия – парцел за предаване на нашата личност, мисли, вярвания и намерения на този свят. Ако в това поле няма нищо, което може да промени света, тогава няма значение дали ще изчезне. Вярвам, че всички имаме потенциал, но отнема и много смелост, за да го осъзнаем.

Можеш да минеш през живот, създаден от обстоятелствата, ден след ден, час след час. Или можеш да се бориш за това, в което вярваш, и да напишеш великата история на живота си. Надявам се, че ще направиш правилния избор.

Остави следа в този свят. Просто имай смислен живот, каквото и да значи това за теб. Мястото, което напускаме, е красива детска площадка, където всичко е възможно. И все пак ние не сме тук завинаги. Нашият живот е кратка искра в тази красива малка планета, която лети с невероятна скорост към безкрайния мрак на непознатата Вселена. Така че, наслаждавай се на времето си тук със страст. Направи го интересно. Превърни го в значимо събитие!

Благодаря ти!”

Кефи ли те?

Къде да празнуваме в условията на коронавирус? (подкастът “От 0 до 1”)

1 на 10 мъже готов да си даде цялата заплата за подарък на гаджето от страх да не го напусне