in

Хакери ни подслушват през прахосмукачки-роботи

Домашната прахосмукачка-робот може да бъде използвана за записване на частни разговори от хакери, съобщава ТАСС, брато, както и редица други световни медии. Агенцията се обосновава с проучване на специалисти от Националния университет в Сингапур. Там местните учени си направили труда да проследят работата на датчика на роботизираните прахосмукачки, който е основан на технологията “Лидар”. Тя позволява да се измерва разстоянието до предметите с помощта на лазерен лъч.

По време на експериментите обикновена прахосмукачка-робот с помощта на радарите си реагирала на два източника на звук – на човешки говор и на музика от телевизор. Специалистите успели да съберат 19 часа записи, а след това, с помощта на специална аудио програма, разчели получената информация. В крайна сметка компютърът разпознал човешкия говор и съдържанието на музикалните програми.

Точността на разпознатите данни била около 90%, което допълнително прави изследването успешно. Умните глави на университета в Сингапур посъветвали потребителите да не включват прахосмукачките към интернет, а производителите на датчиците “Лидар” да коригират работата на лазера. Неотдавна ти разказахме и за други подобни опасности, но засягащи автоматизираното шофиране. 

Кефи ли те?

Бар иска регистрация като църква, за да избегне ограниченията

Подкаст “От 0 до 1”: БМВ на газ, Жоро Игнатов и още гадни неща извън пандемията