С високо съдържание на пробиотици се отличават най-вече мътните и нефилтрирани бири, които ние на галено им викаме вайс. Според ново проучване на Амстердамския университет по-силните бири са по-благоприятни от гледна точка на съдържанието и наситеността на пробиотици, но препоръката е да бъдат консумирани с мярка.
Пивото е богат източник и на разтворими фибри, които подобно на пробиотиците благоприятстват храносмилането и усвояването на храната. Според английски учени две чаши пиво съдържат средно 10% от препоръчителната дневна доза фибри, а някои видове бира – до 30%.
Наред с пробиотиците и фибрите, в бирата се съдържат елементи като магнезий, силиций, калций и фосфор, които подобряват електролитния баланс на организма и подпомагат неговото бързо възстановяване и укрепването на имунната система. Доказано е, че пивото е основният източник на силиций в хранителния режим на човека.
Казахме достатъчно, брато. Сега отиваме да си отворим една, защото здравето е преди всичко, нали така?
View this post on Instagram