На вниманието на Цецките: Стресът е заразен

На вниманието на Цецките: Стресът е заразен

Имаме важно обръщение към Цецките, които в един определен период от месеца ни повдигат резко нивото на стреса. Цецки, моля ви се, да си имаме уважението. Вече и научно можем да ви докажем, че стресът е заразен. А именно това се случва, когато вие сте под пара и най-лесният начин да я изпуснете е като ни натоварите нас, съвестните братоци. Мхм.

Учени от Австрия и Германия са установили, че в групи от хора стресът може да бъде заразен, пише сп. „Psychoneuroendocrinology“, което ние четем сутрин с кафето. За целите на изследването специалистите от университетите на Виена и Гисен, където наблягат над науката малко повече, отколкото колегите от УНСС, са разделили доброволци на две групи. Участниците от първата група е трябвало да решават сложни математически задачи, а от втората – да ги наблюдават.

Чрез анализ на проби от слюнка изследователите са установили, че кортизолът, известен като хормон на стреса, присъства както в първата, така и във втората група. Специалистите обясняват, че когато човек види себеподобен в стресова ситуация, организмът му започва да отделя съответния хормон, и той също започва да се напряга. Учените напомнят, че стресът оказва съществено влияние както върху психическото, така и върху физическото здраве.

С този наш пост в Инстаграм, където се надяваме, че ни следваш, ти пожелаваме по-малко стресираща седмица!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Brato.BG (@brato.bg)