Бъдещето на тировете: Камион без шофьорска кабина (СНИМКИ)

Бъдещето на тировете: Камион без шофьорска кабина (СНИМКИ)

Светът се развива в период на пандемия, брато. Излизат новите модели телефони, конзоли, че дори и тирове. Компанията Einride на свой ред развива идеята за автономни електрически превозни средства. Първият проект на шведите бе T-Pod, който се появи през 2017 г. Година по-късно бе представен автономният превозвач за дървен материал T-Log.

Новата разработка на Einride е AET (Autonomous Electric Transport) – камион с подобрена аеродинамика. Очаква се модификациите на AET да излязат на обществените пътища през следващата година. Не на нашите, защото има възможност да се разпадне, а и да бъде окраден в движение. Знаем се!

Най-големите промени са в конфигурацията на софтуера, а AET ще работи в четири режима, в зависимост от избора на клиента. И във всеки от тях кабината и обичайното управление напълно липсват.

Всяко от нивата ще позволява на шофьора на дистанционното управление и да прихваща управлението на автопилота в случай на аварийни ситуации. Камионът ще може да се движи със скорост до 45 км/ч.
Интересното е, че компанията Einride, освен че е проектирала платформата, системите за управление и външния вид на автономното електрическо превозно средство, се е заела с усилената работа, търсейки разрешение да изведе това превозно средство на обществените пътища. Нещо повече, шведите мечтаят за американския пазар.