in

Как късметът идва при известните

Тенис звездата Григор Димитров е на път да влезе…в помагалата за начинаещи етнографи. Докато любимата му Мария Шарапова и хилядите му почитатели стискат палци да го видят в Топ 10 на световната ранглиста, хасковлията стана пример за специалистите по народни обичаи и фолклор. Стори го без да иска с признанието във видеорубриката „Пътят към Ролан Гарос”, където призна, че преди всеки мач винаги първо слага десните си чорап и обувка и чак след това се прехвърля на лявата страна. Гришо не даде повече пояснения, но спецовете по антропология го разбраха от половин дума. Още от езически времена дясното е приемано като правилната посока във вечния дуализъм Добро-Зло, а с днешна дата в някои български села още битува поверието, че ако искаш да ти спори работата, трябва да тръгнеш с десния крак. Традицията се спазва дори в Софийския университет, където студентите от специалност Етнология непременно гледат да влязат на изпит с десния крак.

Преди година пък родната тенис гордост призна, че в сака му винаги има две неща, без които не може – малка икона да го пази и… близалки. Сладостите, либими на малчуганите, останали негова страст и гогато пораснал. Това е малката му волност в дисциплинирания здравословен режим. Дали вече е научил Мария Шарапова да му прави компания в малкия грях.

Гришо не е единствената звезда, която вика късмета с чорапи. Има и други знаменитости, пристрастени към тях.

Преди години същия ритуалът на Григор Димитров с чорапите и обувките спазваше френската футболна звезда Зинедин Зидан. Сега честта да прокламира влиянието на чорапите се пада на Димитър Бербатов. Преди броени дни нападателят на „Фулъм” излезе на приятелски мач на спортния комплекс в минно-геоложкия университет в София със специални, по-къси футболни чорапи, на които на латиница се мъдрят инициалите му DB, заедно с цифрата 9, която е номерът на фланелката му. Бербо вярва, че тази комбинация му носи късмет.DB9 пише дори на седалките на автомобила му.

Владо Пенев – чорапи на цветенца

В задругата на чорапите попада и актьорът Владимир Пенев, който до неотдавна беше служебен министър на културата. На откриването на фестивала Варненско лято папараци го хванаха по чорапи на пъстри цветчета. За феновете на инспектор Емил Попов от сериала „Под прикритие” това може и да е странно. Приятелите му обаче виждат в чорапите на Владо още една причина за добро настроение. А нищо чудно този десен да напомня на Пенев за любимото му хоби – да отглежда цветя и дървета. В арт гилдията го наричат Човекът със зелените пръсти, защото каквото и да посади, непременно се хваща.

Освен късмет обаче чорапите могат да докарат и голям срам. Най-добре го знае Пол Улфовиц – бившият президент на Световната банка и зам.-министър на отбраната на САЩ през първия мандат на Джордж Буш . Преди години той посети Турция като финансист №1 на планетата. Домакините го разходиха из местните забележителности и го поканиха в Селимие – най-голямата джамия на Балканския полуостров и гордост на Одрин. Традицията повелява преди влизане в храма на исляма човек да се събуе. Улфовиц го стори и наоколо се разнесе миризма на шок и ужас – чорапите на банкера бяха тъжно прокъсани, а през огромните дупки надничаха палците му.По това време заплатата му била $391,440.

Мутафова с опал за талисман

Стане ли дума за последния й съпруг – режисьора Нейчо Попов, голямата актриса Стоянка Мутафовапочти винаги разказва историята с опала. През 60-те и 70-е години на миналия век било изключително трудно да се намери такъв камък и актрисата го носела като талисман на представления. Един ден – точно преди да излезе на сцената, си внушава, че го е загубила. Съпругът й идва в гримьорната, за да й пожелае успех, а тя му приплаква: “Няма ми опала, сега нищо няма да направя.” Режисьорът обаче само я погледнал, изчезнал и след 20 минути се върнал с нов опал. Спектакълът минал брилянтно. Мутафова усещала подкрепата му през цялото време. След края на представлението обаче установила, че талисманът не е в чантичката й, както си мислила. Оказало се, че забравила новия си опал в гримьорната.

Гонзо не сменя гащите

В момента Георги Иванов-Гонзо може да е в девета глуха като треньор на „Черно море” – Варна, но за запалянковците на „Левски” си остава легенда. Именно той държи рекорда за набутани най-много голове във вратата на вечния враг ЦСКА. Сред най-незабравимите му мачове е онзи, в който вкара два гола на червените и отборът му би с 2:0, а след последната съдийска свирка Гонзо си събу шортите и остана по черни слипове Направи в този вид обиколка на стадиона и остана в историята. По-късно призна, че въпросните гащета са му кадем и винаги ги обува преди важен мач. Не ги е изхвърлил и до днес.

Касиел слага изкуствени мигли

Скандалната актриса Касиел Ноа Ашер не излиза на сцената, преди да си залепи изкуствени мигли. Сигурна е, че те й носят късмет и колкото по-големи са, толкова по-шумен е успехът й. Отдалеч очите й заприличват на пеперудени крила и единственото притеснение на някогашната Деса Красова е миглите да не се отлепят. Стари театрали разказват, че тя се научила да ги слага покрай майка си – актрисата Рут Рафаилова, която беше звезда на Сатирата в най-славните й времена.

Текстът е публикуван в утрешния брой на в. “РЕПОРТЕР”. Купи си го, няма да съжаляваш. Това е най-четивното печатно издание у нас. За електронно се досешащ…

Кефи ли те?

Флип Буук: Талант нарисува Роналдо и Роналдиньо в действие (ВИДЕО)

В небето над Ню Йорк (УНИКАЛНИ СНИМКИ)