in

В Нидерландия феновете ще псуват шепнешком по стадионите

Футболът не е това, което беше, брато. Мачовете у нас сме свикнали да ге гледаме и без публика. Но за големите първенство ударът е голям. Трудно намираме мотивация да следим какво се случва на терена, когато по трибуните цари тишина. Сега в Нидерландия обмислят сериозно този казус. Местният шампионат бе прекратен още през пролетта, а новото първенство се очаква да стартира на 12-13 септември. Идеята е това да се случи с публика по трибуните, но и някои нови и нетрадиционни за този спорт правила.

Правителството смята да допусне публика на стадионите, но с условие – да не вика или пее, а вместо това да шепне. Нещо като на тенис турнир.

„В противен случай съоръженията отново ще бъдат затворени – каза Рюте. – Изследванията показват, че ако викате или пеете, шансовете вирусът да се разпространи, дори и на открито, са много големи. Вземете си свирки и ги надувайте, когато поискате. Може да прошепнете „ура“, когато вкарат гол, но не повече. Зная, че звучи ужасно, но…“

Разбира се, зрителите трябва да спазват социална дистанция от метър и половина, което на практика означава, че стадионите ще бъдат запълнени на една трета.

Запалянковците обаче се възпротивиха. „Това дори не можем да си го представим – обяви Жак Ван Леувен, представител на Асоциацията на феновете. – Именно тези емоции правят футбола на стадиона толкова красив – аплодисменти, пеене, танци, понякога и ругатни. Всичко става автоматично. Не мисля, че можем да го спрем по някакъв начин.“

През март хор от 60 души във Вашингтон направи репетиция, спазвайки необходимата дистанция и дезинфектиращи средства за ръце. Три седмици по-късно 45 от хористите бяха диагностицирани с коронавирус, от тях трима постъпиха за лечение в болница, а други двама починаха. Именно този случай е един от аргументите, на който правителството на Нидерландия се позовава, за да наложи необичайната забрана. Оказва се, че частиците, които изхвърлят пеещите и викащите, се разпространяват по-далеч от един или два метра.

А повечето от клубовете не знаят как при допустим капацитет от 1/3 с публика на стадиона, кой да изберат да пуснат. Защото именно толкова са феновете с абонаментни карти.

Кефи ли те?

Мачовете, на които да къркаш бирички в събота

Марго Роби с голяма роля в новия филм “Карибски пирати”