in

Джокович: Гладувам по 16 часа на ден

Докато няма турнири Новак Джокович не е в състояние да покаже, че е най-добрият тенисист на нашето време. И вместо това стана най-противоречивият. Сърбинът първо разбуни духовете с позицията си срещу задължителното ваксиниране за ковид-19, което очаква да бъде въведено. След което започна да публикува в социалните мрежи разговорите си с експерти по алтернативна медицина.

Преди седмица Джокера изненада света с прозрението, че водата може да пренася добри и лоши емоции, а втората серия от поредицата му „Самообразование“ е посветена на гладуването. В разговор с проф. Драган Иванов от университета в Нови Сад тенисистът призна, че е гладувал по 16 часа на денонощие.

„Чувствам, че това доведе до сериозно подобрение в храносмилателната ми система – обяви Ноле. – След това спя по-добре и имам повече енергия.“

Професорът отговаря, че т. нар. автофагия има лечебен ефект, тъй като тялото започва да се храни от собствени тъкани и така се пречиства. Според двамата тази практика може дори да се използва като превенция на рак.

Съпругата му Йелена пък си припомни, че Новак на практика се отказал от тениса преди 2 години. Но променил решението си 10 дни по-късно.

„Беше се върнал след операцията, но болките продължаваха – разказа г-жа Джокович. – Претърпя тежка загуба в Маями и каза „Това беше“. Искаше да уведоми спонсорите. Десет дни живеехме с мисълта, че той повече няма да играе. След това отново излезе да удари няколко топки и каза, че се чувства по-добре. Играеше с мен и децата. На десетия ден се облече като за тренировка и каза: „Ще се обадя на Мариан Вайда и ще го помоля пак да ми е треньор“.“

Странните навици обаче явно не пречат на сърбина да се справя повече от добре на корта. Принудителната пауза беше тежък удар за надеждите му да присвои за себе си най-големите рекорди в тениса. Сърбинът обаче не се съмнява, че може да подобри две от постиженията на Роджър Федерер – за най-много спечелени титли от Големия шлем (20) и за най-много седмици прекарани на върха на ранглистата (310).

„Винаги съм много уверен в себе си и вярвам, че мога да направя и двете неща – обяви тенисист №1 в света. – Това са двете ми цели сега. Не вярвам в границите, те са само илюзии на егото ти.“

В момента Джокера има 17 трофея от Големия шлем и е бил 282 пъти на върха на класацията, 122 от които поредни. По последния показател обаче разликата е доста сериозна, тъй като Маестрото от Швейцария има 237.

Източник: “Труд”

Кефи ли те?

Отварят фитнесите

Първи гол след паузата: Красота от “Дортмунд” и Хааланд