in

Новата футболна страст на Берлускони и Галиани

Ситуацията около коронавируса в Италия доведе до предсрочно приключване на сезона в Серия С. Ръководството на Лега Про се допита до клубовете в 3 групи, съставящи дивизията, а решението бе единодушно. Така промоция за Серия Б получиха три отбора – „Виченца“, „Реджина“ и „Монца“. Все още не е ясно кой измежду „Карпи“ и „Бари“ ще получи квота за втория ешелон, тъй като няма да се играят и плейофите. Впечатление прави успехът на „Монца“. Градът бе свързван единствено с пистата от Формула 1. Е, това вече не е така, а причината е бизнесмена тежка категория Силвио Берлускони. Бившият премиер на Италия придоби клуба през 2018 година. В отбора от Северна Италия имат големи амбиции и сегашната промоция не се приема като крайна цел, а като спирка по пътя към Серия А. Планът е „Монца“ да бъде сред най-добрите на Апенините още през 2021-ва. Нещо, което не се е случвало в 108-годишната история на клуба. А изборът на Берлускони за нов проект не е случаен. Монца е родният град на Адриано Галиани – негова дясна ръка и бивш изпълнителен директор на „Милан“ с 8 титли от Серия А и 5 Шампионски лиги в периода между 1986 и 2017 година. Именно той дава идеята на Берлускони за новия им съвместен футболен проект. Но Дон Силвио не крие, че футболът му е липсвал в периода след напускането на „Сан Сиро“. И не е изненада, че сега собственикът е на трибуните на всяко домакинство на „Монца“ в трета дивизия, а понякога ходи и на гостувания.

Не е случаен и изборът на треньор – Кристиан Броки. Бившият бранител има близо 100 мача за „росонерите“, а кариерата му на наставник тръгна от юношите на европейския гранд, за кратко бе и начело на първия отбор в един от най-тежките му периоди.
„Когато Берлускони взе „Монца“, веднага се усети засиления интерес към тима от страна на медии и фенове – обяснява спортният директор Филипо Антонели. – Въздействието бе впечатляващо. Направи се сериозно реновиране на клубната база – тренировъчни терени, фитнес зала, съблекални и офиси. Стадиона „Бриантео“ тотално се модернизира. Хит е също и селекцията. И веднага се появи манталитетът на дин победител, който дойде заедно със смяната на собствеността.“
По думи на Антонели, работил в „Монца“ и преди идването на новите силни шефове, селекцията се е правила с много труд и убеждаване. На спортния директор му се е налагало да звъни по няколко пъти на един и същи играч, за да го склонява да приеме предложението. Сега? Всичко вече става само с едно вдигане на слушалката.
„Ако направим съпоставка между това какво беше преди и как е в момента, сега едно телефонно обаждане е достатъчно, за да стартираме преговори и да подпишем – обяснява още Антонели. – Всеки иска да получи предложение от тима и това улеснява селекцията ни. Така е в Италия – ситуацията бързо се мени.“
Спортният директор не е забравил времената, когато „Монца“ бе сред слабаците в Серия С, третото ниво на италианския футбол, а изпадане доведе дори до два тежки сезона в Серия Д.
Първоначалният план на Галиани и Берлускони бе твърде романтичен – отбор, изцяло изграден от италианци. Нещо повече, с идването си бившият дългогодишен министър-председател на Италия показа на играчите, че иска ред и дисциплина.
„Не желая да виждам бради, татуировки и обеци – бяха едни от първите правила на Берлускони. – Искам футболистите да се извиняват на противниците, когато направят груб фаул. Искам феърлей. Играчите трябва да бъдат възпитани и извън терена. Трябва да се открояваме на фона на модерния футбол.“
Голямата мечта на собственика е свързана с „Милан“ – гостуване на „Сан Сиро“ в мач от Серия А. И другата му цел също е с препратка към Милано.
Въпреки политиката за налагане на местни футболисти, босът е наясно, че му трябва силна фигура от световна величина. И това го насочи към Златан Ибрахимович. В „Монца“ ще се опитат да убедят 38-годишния швед, че подобна стъпка в края на кариерата му ще има огромна стойност за града и за отбора. А с Ибра в атака, мечтата за елита става далеч по-достижима.
Не липсва и българска следа в тима. Засега обаче тя остава косвена и под формата на спекулации. През 2018 година се заговори, че отборът проявява интерес към Серкан Юсеин, тогава играч на „Ботев“ (Пд). До трансфер обаче не се стигна. Година по-късно сред спряганите за преминаване в клуба от Северна Италия бе и Радослав Цонев. Юношата на „Левски“ е собственост на „Лече“ и бе пратен под наем в друг тим от Серия С, този на „Монополи“.
Покрай Берлускони и „Монца“ не липсват и шеги, въпреки наложените правила. Наскоро лидерът на партия Форца Италия се появи в Европарламента в Страсбург с превързана ръка.
На въпрос какво му се е случило, той отговорил: „Ритах с „Монца“, спънаха ме и се контузих…“
Това само доказва, че сеньор Берлускони още е във форма и много скоро новата му футболна любов може да бъде фактор в Италия. И от това няма как да не се спечели и Серия А, която вече е поела по пътя на връщане на славата си от 90-те…

Източник: “Труд”

Кефи ли те?

Антъни Хопкинс танцува на песен на “Дрейк”, предизвика Сталоун и Арнолд

Това са само рисунки върху асфалта (СНИМКИ)