in

Разочарование! Учени откриха каква е безоспасната доза алкохол

Хората, които консумират не повече от една стандартна дажба алкохол ежедневно (т.е. около 10 грама чист алкохол), са по-малко застрашени от развиването на злокачествени заболявания в сравнение с онези, които я превишават. До това заключение достигнаха учени от Кралския университет в Белфаст, след като анализираха данните от изследванията на 99 654 души, участващи в продължително проучване за причините за рак на простата, на белите дробове, на дебелото черво и на яйчниците.

Ние сме крайно разочаровани и си сипваме едно голямо, щото така ни харесва да мрем.

Изследователите са следили състоянието на изследваните в продължение на средно 8,9 години. Те са измервали консумацията на алкохол посредством въпросник, който доброволците е трябвало да попълват в периода 1998 – 2000 г.

В рамките на периода на изследването са регистрирани 12 763 случая на първичен рак и 9559 смъртни случая. Зависимостта между смъртността и количеството изпит алкохол представя крива във формата на буквата Джей, тоест хората, които са употребявали не повече и не по-малко от една стандартна доза алкохол на ден, са били най-малко заплашени да умрат от рак или сърдечносъдово заболяване. От друга страна, ако се разглежда само ракът, вероятността хората да се разболеят от него, расте с всяка изпита чаша.

Важно: в изследването са участвали само по-възрастни хора, а в анализа не са отчетени социално-икономическите фактори, което ограничава неговата приложимост.

Източник: Medical Xpress, сп. “Обекти”

Кефи ли те?

СНИМКА: Продават торта ген. Мутафчийски

Карбовски за Милен Цветков: Плачете за този, който ви дразнеше