Това ще бъде театър в Китай (СНИМКИ)

Това ще бъде театър в Китай (СНИМКИ)

Изумителен театър, наподобяващ китайски пъзел, е на път да отвори врати в Гуанджоу, брато. Проектът е дело на британското архитектурно бюро „Стивън Чилтън Архитектс“, които представиха макет на своето бижу още през 2018 година.

Архитектурният шедьовър трябваше да отвори врати в края на 2019 година, но по неясни засега причини, все още няма краен резултат. По-рано миналата година от въпросната компания откриха друг сходен обект – театър, наподобяващ бамбукова гора в град Уси, Китай. Въпрос на време е да наредят и „пъзела“ в Гунаджоу.

Театърът е проектиран за 2000зрители. Външните слоеве ще бъдат направени от фибростъкло, а носещата конструкция – от стоманобетон. Моделите на външните панели на „пъзела“ бяха моделирани с помощта на изкуствен интелект.

Въпросната играчка, която е послужила за вдъхновение, бе популярна през вековете. Става въпрос за 10-12 топки от слонова кост, образуващи една цяла с отворена дърворезба. За да решиш пъзела, топките трябва да се завъртят по такъв начин, че всички дупки да се изравнят подобно на кубчето на Рубик.