in

Пет добри документални филми за спорт

Под карантина сме, брато. Трябва да си стоим вкъщи и това е най-важното в случая. Важното е да не откачаш. За целта сведи до минимум новините, а във фейсбук чети само Brato.bg. Това сме ние. Ако се чудиш какво да правиш, ние ти препоръчваме тези 5 документални филма на спортна тематика.

Ayrton Senna: Beyond the Speed of Sound (2010)

Историята за монументалния живот и трагичната смърт на легендарният бразилски шампион на формула 1 Аертон Сена. Филмът обхваща десетилетието от пристигането му във формула 1 в средата на 80-те години и проследява борбата, както и на пистата между Сена и неговия опонент, френският световен шампион Ален Прост, така и извън нея срещу политиката, която опустошава спорта. Велик, духовит и на моменти жесток – Сена завладява и се издига над Формула 1 превръщайки се в глобална супер звезда. В личен план той е скромен, почти срамежлив и яростен патриот, като дарява милиони на родната си Бразилия и планира живот отвъд Формула 1. И все пак той умира в разцвета на силите си през най-тъмния уикенд в историята на спорта, гледан на живо по телевизията от 300 милиона човека. Години наред е почитан във Формула 1 като най-великият състезател на всички времена – а в Бразилия като светец.

Pumping Iron / Помпайки мускули (1977)

Не можеш да ходиш на фитнес, брато, но можеш да научиш как Арнолд е взел 5 награди на “Мистър Олимпия”. Виж бате Арни в годините преди да стане холивудска звезда, а по-късно и губернатор.

Тайсън (2008)

Филмът на режисьора Джеймс Тобак „Тайсън” смесва автентични интервюта, архивни кадри и снимки от живота на легендата Майк Тайсън. Години наред Тайсън бе в хедлайните на световните новинарски емисии освен като многократен шампион по бокс в тежка категория и като „най-лошото момче на Планетата”.

Историята на Ланс Армстронг: Царят на измамите (2014)

Ланс Армстронг забогатя на гърба на феновете си, на спорта и на истината. Но негови бивши приятели, чиито живот и кариера той съсипа, най-накрая успяха да изкарат истината на бял свят. Филмът е интимен портрет на мъжа зад най-голямата измама в историята на спорта. Армстронг не се спира пред нищо, за да получи слава, успех и пари.

Филмът разкрива как той мами свита с историята си за магическото излекуване от рак, за да се превърна в спорта икона и символ на надежда на хиляди онкоболни. След това ще научите как измамите му стават все по-нагли и как няколко смели човека се опитват да разкрият истинското му лице. Става ясно какво се случва с група хора, които имат тайна, която изяжда приятелството, браковете, кариерите и живота им.

Сам на скалата (2018)

„Сам на скалата“ е съкровен и решителен портрет на соло катерача Хонълд, който се готви да осъществи дългогодишната си мечта – да изкачи най-прочутата скала в света, „Ел Капитан“ в националния парк „Йосемити“, висока 914 метра… без въже. Писали сме статия за филма, брато, така че още информация можеш да почерпик ТУК.

Кефи ли те?

14 позитивни факта за коронавируса по света

В Индия пият кравешка урина срещу коронавирус