Пет добри документални филми за спорт

Пет добри документални филми за спорт

Под карантина сме, брато. Трябва да си стоим вкъщи и това е най-важното в случая. Важното е да не откачаш. За целта сведи до минимум новините, а във фейсбук чети само Brato.bg. Това сме ние. Ако се чудиш какво да правиш, ние ти препоръчваме тези 5 документални филма на спортна тематика.

Ayrton Senna: Beyond the Speed of Sound (2010)

Историята за монументалния живот и трагичната смърт на легендарният бразилски шампион на формула 1 Аертон Сена. Филмът обхваща десетилетието от пристигането му във формула 1 в средата на 80-те години и проследява борбата, както и на пистата между Сена и неговия опонент, френският световен шампион Ален Прост, така и извън нея срещу политиката, която опустошава спорта. Велик, духовит и на моменти жесток – Сена завладява и се издига над Формула 1 превръщайки се в глобална супер звезда. В личен план той е скромен, почти срамежлив и яростен патриот, като дарява милиони на родната си Бразилия и планира живот отвъд Формула 1. И все пак той умира в разцвета на силите си през най-тъмния уикенд в историята на спорта, гледан на живо по телевизията от 300 милиона човека. Години наред е почитан във Формула 1 като най-великият състезател на всички времена – а в Бразилия като светец.

Pumping Iron / Помпайки мускули (1977)

Не можеш да ходиш на фитнес, брато, но можеш да научиш как Арнолд е взел 5 награди на „Мистър Олимпия“. Виж бате Арни в годините преди да стане холивудска звезда, а по-късно и губернатор.

Тайсън (2008)

Филмът на режисьора Джеймс Тобак „Тайсън” смесва автентични интервюта, архивни кадри и снимки от живота на легендата Майк Тайсън. Години наред Тайсън бе в хедлайните на световните новинарски емисии освен като многократен шампион по бокс в тежка категория и като „най-лошото момче на Планетата”.

Историята на Ланс Армстронг: Царят на измамите (2014)

Ланс Армстронг забогатя на гърба на феновете си, на спорта и на истината. Но негови бивши приятели, чиито живот и кариера той съсипа, най-накрая успяха да изкарат истината на бял свят. Филмът е интимен портрет на мъжа зад най-голямата измама в историята на спорта. Армстронг не се спира пред нищо, за да получи слава, успех и пари.

Филмът разкрива как той мами свита с историята си за магическото излекуване от рак, за да се превърна в спорта икона и символ на надежда на хиляди онкоболни. След това ще научите как измамите му стават все по-нагли и как няколко смели човека се опитват да разкрият истинското му лице. Става ясно какво се случва с група хора, които имат тайна, която изяжда приятелството, браковете, кариерите и живота им.

Сам на скалата (2018)

„Сам на скалата“ е съкровен и решителен портрет на соло катерача Хонълд, който се готви да осъществи дългогодишната си мечта – да изкачи най-прочутата скала в света, „Ел Капитан“ в националния парк „Йосемити“, висока 914 метра… без въже. Писали сме статия за филма, брато, така че още информация можеш да почерпик ТУК.