Цялото човечество би се побрало в кубче захар, ако махнем празното пространство в атомите

Цялото човечество би се побрало в кубче захар, ако махнем празното пространство в атомите

Интересуваме се от наука, брато. Така изглеждаме умни пред Цецките и честно казано доста ни връзва, понеже сме пълни с информация, която тялото и мозъкът ни крещят да споделят, щото е безсмислено да си я държим само за нас.

Глей са, попаднахме на нещо яко, което като си представим, направо ни става патлачето. Оказва се, че атомите, които изграждат света около нас, представляват 99.9999% празно пространство. Може всичко да ти изглежда голямо, но е празно, разбираш ли? Като сърцето ти, дееба.

Един атом се състои от малко, плътно ядро, обградено от облак електрони, разпръснати на пропорционално голямо разстояние, както и от две халби бира. Добре, може би без последното…

Като частици, електроните се държат като вълни. Те могат да съществуват само където гребените на тези вълни се срещат правилно. Вместо да съществуват в една точка, местоположението на всеки електрон е разпределено в обхват от възможности – орбитала. Затова заемат много голямо пространство. Сложно е, прочети го пак. Важното обаче е, че ако махнем това празно пространство, светът ни ще е кубче захар.

Информацията, която украсяваме тук, е от сп. „Обекти“. Четем всичко и ти показваме само най-якото. Отваряй сайта по-често.