in ,

Как да спреш да си губиш времето с телефон в ръка и да направиш нещо полезно за себе си

Имал си дълъг и тежък ден.

Прибираш се от работа, вечеряш, взимаш душ и се мяташ на дивана пред телевизора или почваш да си ръчкаш телефона. И това го повтаряш всеки шибан ден, брато. Знаем. Преди да си се усетил, минала е и тази седмица, а усещането ти е, че през цялото време само работиш.

В реалността си имал обаче час, два или три всяка вечер да правиш това, което искаш. Но не си, защото си инвестирал това време в тъпи неща, вместо да правиш нещо удовлетворяващо и смислено.

Как да спреш с всичко това и да започнеш да вършиш нещо полезно за себе си, което да те освежи, ободри и развие?

Ето ти пет стратегии за това какво да правиш със свободното си време и да се чувстваш по-щастлив.

ПЛАНИРАЙ СВОЕТО СВОБОДНО ВРЕМЕ НАПРЕД

Трудно е да вземеш различно решение от телефона или телевизора, когато се чувстваш изтощен. Добрата стратегия е да мислиш напред за свободното си време. Това може да включва график за вечеря, време за готвене, посещение на фитнеса или възможност да разгледаш в нета нещо, което ще те развие. Ако все пак ще има намесени и други хора, направи плановете няколко дни предварително. Даже сложи ремайндър в телефонния календар, за да си напомняш, че тъпата телевизия няма да е опция поне тая вечер.

Ако решиш да няма други хора, например когато четеш книга или вършиш нещо вкъщи, почни да го мислиш от сутринта. Един вид да се навиваш. Като тръгнеш за работа, мисли какво ще правиш довечера, вместо да си без план и пак на дивана, губейки ценното си време.

ПОДГОТВИ СЕ ЗА ДЕЙСТВИЕ

Понеже свободното време е ограничено, подготви се добре. Може би трябва да си приготвиш дрехите за фитнес, за да отидеш там още след бачкане. Ако ще правиш нещо специално довечера, подготви си лист със задачи. Когато ги отхвърляш една по една, ще се чувстваш по-добре. Ако чакаш гости да кажем, напиши на лист каква ще е вечерята, какво ще трябва, какви забавления ще предоставиш, каква ще е музиката… Описвай и си представяй, планирай и действай! Когато имаш високо ниво на осъзнатост за предстоящото, започваш да си даваш сметка, че повечето време на работа означава по-малко време за теб самия. Намери мотивацията.

ПРАВИ ТОВА, КОЕТО ТЕ УДОВЛЕТВОРЯВА

Не всичко, което правиш, ще подобрява живота ти. Да гледаш телевизия или да скролваш във Фейсбук не е непременно лошо, но със сигурност това няма да произведе нужните хормони в тялото ти, които да се справят със стреса. А това могат да направят другите дейности, за които ти предлагаме да помислиш. Най-доброто включва спортове, фитнес, слушане на музика, четене, да прекараш време с приятели, семейство, да идеш на масаж, да излезеш на разходка, да медитираш или да се занимаеш с хобито си.

Всеки предпочита нещо различно, така че си направи и лист с твоите работи, дето те кефят най-много. Не прави нещо, което не е по твой вкус. Разнообразявай всяка седмица и направи различното приоритет.

УДВОЯВАЙ ПОЗИТИВИТЕ

Един простичките начини да умножиш и удвоиш ползата от ценното свободно време е да правиш няколко неща наведнъж. На разходка с приятел или на зала с твоята Цецка – ще намериш начин. Да се събираш с приятели е винаги яко, ще чуеш нови идеи, ще се обогатиш. Остави телефончето за друг път.

ПРАВИ ПОВЕЧЕ

Ще ти кажем още един трик – за да чувстваш, че имаш повече свободно време, прави няколко неща вечер. Домашен фитнес за 20 минути, четене още 40 минути. Не е никак зле за час, в който би гледал поредното тъпо предаване. Правейки повече работи вечер за едно и също време, усещането ще е, че правиш доста.

Може ли да гледаш телевизия вечер? Дааааа. Не е нужно съвсем да се оттеглиш от електронните устройства, но трябва да намираш повече време за себе си. Свободното време те изгражда. Не го пропилявай в глупости. Успееш ли да го организираш правилно, ще си безкрайно щастлив.

Кефи ли те?

Мале, мале: Имаме кандидат за гол на сезона в Англия (ВИДЕО)

ВИДЕО: Това плаващо жилище ще те откъсне от сивото ежедневие