in ,

Какво да ядеш при махмурлук, за да си върнеш бързо формата?

Много сме загрижени за твоето здраве, брато. Знаем, че пиеш редовно и нема да спреш, докато не опънеш крачоли, така че сме тук, за да ти бъдем полезни.

Махмурлукът те мъчи често, нали? Ето кво да ядеш и обяснението защо!

Специалистите препоръчват да не стоиш гладен, а да внесеш подходящ източник на енергия, при това богат да антиоксиданти. Подходящите храни са яйца, банани, авокадо, овесени ядки, зелени листни зеленчуци, малко здравословни въглехидрати, плодове и, разбира се, много много вода и течности. Не бъркай с бира! Непременно обаче трябва да избягваш богатите на мазнини/ тежки храни, тъй като те ще влошат състоянието на чувствителната ти в момента храносмилателна система и общото, което неминуемо ще се отрази в нежелана посока на главоболието ти. Мазнините, по принцип, е подходящо да се консумират преди приема на алкохол, за намаляване на лошите му ефекти върху организма – те имат свойството да забавят абсорбцията на алкохола в кръвта.

И така, защо яйцето е полезно при махмурлук? Едно яйце е сравнително малко количество храна, същевременно то съдържа маса полезни хранителни вещества, прости белтъчини, които са най-подходящите за раздразнения от алкохола стомах. Желателно е да се консумират варени и варианта на британската закуска изпържени в масло с бекон да се остави за друг път.

Бананите са добър източник на калий. По принцип бананите са най-подходящата храна при временни храносмилателни проблеми и източник на калий, така необходим за балансирането на натрия в организма и профилактиката на високите стойности на кръвно налягане. Захарта и въглехидратите в него придават необходимата енергия за възстановяване и старт на ежедневните дейности. Фибрите му от своя страна подпомагат дейността на червата.

Според мнозина овесените ядки са най-подходящият вид закуска, тъй като те осигуряват всичко онези ценни хранителни вещества, които алкохолът е унищожил през нощта. Това са калций, магнезий, жеязо, витамини от В групата.

Овесените ядки са ценни и с бета-глюканите, които съдържат и които действат противовъзпалително, а главоболието при махмурлук се държи именно на такъв процес.

Ако може да се каже, че уредихме закуската и добрия старт на деня, то въпросът с подходящата консумация на храна, остава валиден и за по-късно.

Най-зелената на цвят салата за обяд е идеалното решение! Зелените листни зеленчуци са богати на аминокиселини, минерали и други нутриенти, които ще помогна на тялото да възстанови баланса си. Ако случайно, прясната салата е проблем, вариант е да си приготвите такава от пресен спанак или друго блюдо от него – супа или ястие, без то да е богата на мазнини и трудно усвояващи се от стомаха елементи.

Към салатата, спаначената супа или ястие можете да добавите препечена филийка хляб, крекери, солети, възможно най-изчистени откъм аромати, вкусове и много сол. Това е една от „най-приятелските храни“ за стомаха при стомашно-чревни оплаквания.

Ако искате да се преборите с бързо с главоболието, задължително трябва да се справите с дехидратацията, която дори в малки количества алкохолът е причинил. Затова трябва да пиете достатъчно вода, от сутринта, непрекъснато.

Може да се разнообразите със зелен чай – който да замени по-склонното да подразни стомаха  и дехидратиращо организма кафе. Зеленият чай, научно доказано, ускорява метаболизма на алкохола, което и помага за предотвратяване на вредите от консумацията на алкохола върху черния дроб.

Между другото, същият ефект носят и газираните безалкохолни напитки при самата му консумация, като по-здравословен вариант в случая е обикновената газирана вода, с резенче лимон за вкус, да речем.

За да се рехидратира организмът, е добре да се приемат богати на електролити напити. Такива са спортните напитки. Трябва обаче да се избягват вариантите, изобилстващи със захар и калории. Кокосовата вода е добра алтернатива на богата на електролити напитки с разумни граници на въглехидрати и калории.

Плодовете са храната за страдащи от махмурлук – богати са на вода, минерали, антиоксиданти и електролити. Могат да се приемат и под формата на фрешове и смутита.

Научно изследване показва, че консумацията плодове и сок от круши, зелено грозде, лимон, звезден плод (карамбола) и дори моркови намалява оплакванията. Те действат детоксикиращо, някои от тях – лимонът и сокът от круши намаляват концентрацията на алкохол в кръвта. Консумацията на сокове с алкохола подпомага организма за справяне с лошите му ефекти и е по-добър вариант, а хапването на плодове за закуска ще има „лечебен“ ефект.

Всички тия работи ги четем в сайта Puls.bg и да знаеш, че сме тук, за да ти подберем най-важното. Brato.bg е сайтът на модерния мъж, така че ни посещавай редовно.

Кефи ли те?

Как работи класическият българин в петък – Деня на майстора

ВИДЕО: Яка мацка поглъща 1 метър хотдог