in , , ,

Стадион за сватби и кралски партита

И докато квалификациите за Евро 2020 на Стария континент тепърва ще са в разгара си, то в Азия вече започнаха мачовете в пресявките за световното първенство в Катар през 2022-ра, брато. В предварителните кръгове 12-те най-слаби отбора на континента играят на елиминационен нокаут принцип. Победителят от всяка двойка отива на групова фаза, където могат да се изправят срещу грандове като Япония и Австралия.

Тази година една от двойките е между Бутан и Гуам. Планинската страна в Южна Азия може да се похвали с 25-хиляден стадион, чието име е „Чанглимитан“ и се намира в столицата Тимфу. Съоръжението е построено върху място на ключова битка в историята на Бутан през 1885 година, в резултат на която Угиен Вангчук, първият крал на страната, поставя началото на съвременната бутанска държава.

Строителството на стадиона е завършено през 1974 година – малко след коронацията на четвъртия крал Джигме Синге Вангчук. Тогава капацитетът на „Чанглимитан“ е около 10 000 зрители.

Стадионът е построен не само за националния отбор по футбол, но и за състезания по стрелба с лък, спорт номер 1 в Бутан. Арената има съоръжения още за скуош, билярд и тенис. Там се помещава и Олимпийския комитет в страната.

През 2008 г., за да отпразнува коронацията на петия крал Джигме Хесар Намгиал Вангчук, стадионът е ремонтиран, а броят на местата увеличен на 25 000. И след това съоръжението започва да приема не само спортни събития, но и фестивали – например сватбата на петия крал Вангчук, както и рождени дни на членове на неговото семейство.

През 2012 г. тревното покритие на „Чанглимитан“ бе заменено с изкуствена трева, заради постоянните дъждове. Така арената стана и достъпна за всички любители на спорта. Те могат да я наемат в делнични дни след 17:00 часа за футбол. Това е ценен източник на доходи за Бутанската футболна федерация, тъй като жители от столицата ритат всеки ден на националния стадион.

Разположен е на 2300 метра надморска височина, което го прави един от най-високите в света. Това е гордост само за местните, тъй като там абсорбацията на кислород от човешкото тяло е коренно различна. Нещо, което помага на националния отбор, но не и на гостуващите тимове.
Именно това може да е и една от причината Бутан да победи Гуам с 1:0 в първи мач от елиминациите за място на мондиала в Катар. В реванша обаче тимът загуби с 0:5 и с общ резултат 1:5 стана първият отбор, който със сигурност няма да участва на световното първенство.

През 2015-та селекцията на Бутан победи на два пъти Шри Ланка (1:0 и 2:1), а след това играчите получиха заплата от по 160 долара. Преди този успех футболистите изобщо не взимаха пари, но след историческия момент дори подписаха реални договори с местните клубове. След срещите с Шри Ланка тимът обаче допусна 127 гола и отбеляза едва в 12 в 27 мача. И въпреки това, в страната са на мнение, че футболът процъвтява.

Източник: Труд
Снимки: Twitter

А нас можеш да ни подкрепиш в Тубата, като се абонираш за нас и гледаш нашите влогове, брато! Мерсаж!

Кефи ли те?

Мъж влиза в затвора за отркаднати 50 електрически тротинетки

Клоунът от филма „То“ част от „Modern Warfare“