in

Здравословно! Ето ползите от бананите според техния цвят

Като един от най-евтините и достъпни плодове – бананите са сред най-популярните храни, които можете да си купите. И макар че техните ползи за здравето са широко известни, малцина са наясно как зрялостта на един банан влияе върху неговия хранителен статус.

За да се изясни това, наскоро австралийският спортен диетолог Райън Пинто сподели графика за различните ползи – и защо яденето на прекалено узрял банан може да не е добра идея.

„Най-добрият начин да разберете как ползите от един банан може да се променят, е чрез проучване на това, което наистина се случва с тях с времето“, пише той на своята страница, High Performance Nutrition AU .

Зелени банани

Според Райън, зелените банани са диетични – с малко въглехидрати и пълни с нишесте. Нишестето е хранително вещество, което се смила малко по-трудно от храносмилателната система. Това е и причината зелените банани да ви засищат толкова бързо.

Въпреки това, нишестето в зелените банани може също така „да предизвика образуването на газове или подуване“.

„Ако търсите банан с по-нисък гликемичен индекс, изберете зелените. В крайна сметка тялото ви ще разгради това нишесте в глюкоза. По този начин зелените банани ще повишат нивата на кръвната захар бавно “, казва експертът. Лошото тук е вкусът. Зелените банани могат да бъдат горчиви, тъй като съдържат по-малко захар.

Жълти банани

Кажете сбогом на нишестето и здравей на захарта. Според спортния диетолог, жълтите банани са „по-меки и сладки“, защото съдържат повече захар. Те също са с по-висок гликемичен индекс, което означава, че са по-лесни за смилане.

„С по-малко нишесте, за да се разгради, храносмилателната ви система ще усвои хранителните вещества по-бързо“, казва Райън. „За съжаление, с възрастта си бананите винаги загубват от микроелементите си. За да компенсират това, жълтите банани са по-развити, що се отнася до антиоксиданти“, споделя още той.

Банани на петна

Много узрелите банани често имат кафяви петна по кората си и са много по-сладки на вкус, което е заради по-високото им съдържание на захар. Не само кафявите петна показват, че един банан е остарял, но също така показват колко нишесте е превърнато в захар.

„В крайна сметка, колкото по-голям е броят на кафявите петна в един банан, толкова повече захар съдържа“, казва диетологът.

Въпреки това, Райън казва, че кафявите петна могат да се разглеждат и като „малки усилватели за имунната система“.

„Банановите петна са толкова богати на антиоксиданти, че са свързани с превенцията на рака. Факторът за некроза на тумора (TNF), който функционира за унищожаване на тумори, е свързан с тези кафяви точки“, разкрива специалистът.

Кафяви банани

Помните ли цялото това нишесте? Е, сега то на практика е захар, казва Райън. Точно както нишестето се разпадна на захар, така и хлорофилът приема нова форма. Това разграждане на хлорофила е причината нивата на антиоксиданти да се увеличават с възрастта на бананите.

Всички банани съдържат около 100 калории, ниско съдържание на мазнини и са богати източници на калий, витамин В6, витамин С и фибри.

Източник:zdrave.to

Кефи ли те?

Ето с какъв божествен гол Атлетико Билбао надви Барселона (ВИДЕО)

10 млн. долара награден фонд на „Fortnite“ в сезон 10