Кенийци скачат по два метра (ВИДЕО)

Кенийци скачат по два метра (ВИДЕО)

Сигурно вече си гледал невероятния клип със скачащите кенийци, брато. Но нека го гледаме отново, защото всеки път си задаваме въпроса: “Възможно ли е човешко същество да направи това?!”

На фона на ритмична музика, но не чалга, двама участници – единият бос – се редуват да правят невъзможно високи скокове над летва и да се приземяват директно на земята пред невярващите погледи на своите събратя.

Историята на видеото

Майкъл Стюарт прекарал първите три месеца от годината, работейки в Източноафриканската рифтова долина в Кения за канадска неправителствена организация, наречена „Run for Life”. Организацията използва тичането, за да насърчава ученето и развиването на умения в училища по цял свят. Именно тогава е заснел видеото с високите скокове в град Мосориот. Не е очаквал обаче да придобие такава популярност. Неговият предишен най-гледан клип е имал само 1 100 гледания.

Макар този клип да е удивил хора от цял свят, Стюарт казва, че не се различава особено от всичко останало, което е видял в Кения – а тук говорим за атлети, които се приземяват на крака след прескачане на летва на височина близо 2 метра.

„Това са доста стандартни неща за тази раса. Много от бегачите също така са изключително бързи.“ – казва Стюарт.

Вероятно това е причината много от най-добрите бегачи в света да идват от долината – и по-специално от племето Каленжин, с което е живял Стюарт. Като единствен бледолик в града през повечето време, което е прекарал там, Стюарт казва, че е имал възможност да види произхода на този успех.

„Момчетата, които тренират тук, са сериозни. Те бягат всеки ден, с изключение на неделя. Започват в 6 сутринта с бягане и правят тренировка в 10 часа, а накрая завършват отново с бягане в 17 часа.“

Сега Стюарт се надява, че изненадващият успех на клипа му от училището в Кения ще помогне за събирането на пари и подкрепа за атлети като тези, които виждате на записа.