in

Десетте въпросителни пред “Барселона” на Меси и Гризман

В труден момент, с още пресни рани от „Анфийлд” и финала за Купата на Краля, стартира проектът “Барселона” III на Ернесто Валверде. Поне 10 са въпросителните за изясняване преди началото на новата “Барса” на Меси, Де Йонг и Гризман. Автор на статията е Уго Сересо от испанското издание “Марка”.

1.Десният бек

Нелсон Семедо поиска да си тръгне, но клубът няма да го пусне така лесно. Диего Симеоне го искаше в Атлетико Мадрид с обещание за титулярно място, сега обаче войната между двата клуба след сагата около Антоан Гризман прави подобна сделка трудна. Валверде го редуваше на десния бек със Сержи Роберто, който не успя да се наложи в халфовата линия. Всичко е възможно на този пост сега: Семедо да остане, да бъде продаден, клубът да купи нов… или накрая Сержи Роберто, който не успя да се наложи в халфовата линия.

2. Левият бек

Това е най-спешният пост за попълване в състава – конкурент на преподписалия Жорди Алба. Напускането на Люка Дин остави дупка, защото на Валверде не му харесва Миранда (титуляр за Испания до-19 на току-що започналото европейско първенство). Има два хода: евтиният е да бъде привлечен без трансферна сума 33-годишният ветеран Филипе Луиш, а скъпият – да се плати неустойката от 50 млн. евро за разтрогването на договора на Хуниор Фирпо с Бетис. Само че новият ще дойде като резерва, тъй като Алба си остава титуляр, при все че направи решаващи грешки в злополучния мач в Ливърпул.

3. Централните защитници

Заминаха си Хейсон Мурийо и Томас Вермален, а явно няма да дойде Матайс де Лихт, затова Самюел Юмтити ще успее да изпълни желанието си да остане. Жерард Пике ще продължи да е лидерът в сърцето на отбраната, а Юмтити, играл малко миналия сезон заради коляното си, и Клеман Лангле ще се борят за негов партньор. Тодибо може да оцелее като четвърти избор, при все че пазарът си остава отворен вариант.

4. Промяната на системата

Вече 16 години, от идването на Франк Рийкард, Барса почти не мръдва от 1-4-3-3. Тази система пасваше идеално на едно златно поколение от играчи, повечето от които обаче вече ги няма, затова възможността за промяна не е за отписване. Как да играят заедно атакуващото трио MSG? Ще се залага ли на четирима халфове с цел повече протекция на застаряващия Серхио Бускетс? Естественият ход е да се запази 1-4-3-3, приспособена към характеристиките на играчите, ала ги има важни въпроси: отляво или отдясно ще играе Гризман, ще бъде ли върнат Меси зад новото попълнение и Луис Суарес, ще седне ли на пейката уругваецът за сметка на Усман Дембеле… Умножават се главоблъсканиците за Валверде.

5. Компактен или ветерански състав

Валверде не иска да работи с голяма група играчи, ала от сега наличните ядрото е само от прехвърлили 30-те. Пике (32), Алба (30), Бускетс (30), Иван Ракитич (31), Меси (32) и Суарес (32) са неоспорими титуляри, а често се залага и на Артуро Видал (32). Затова трябва да се види как наставникът ще изчислява ротациите и почивките, за да не изцеди асовете, някои от които после имат да играят и на европейско първенство. Очаква се все по-главна роля да получават Френки де Йонг и Артур, в по-малка степен и Карлес Аленя.

6. Титулярите в халфовата линия

Петима футболисти могат да се смятат с етикета „титуляр” в центъра, но а приори ще има само три титулярни места, ако не се случи промяна на системата. Това са ветераните Бускетс, Ракитич и Видал плюс младите Артур (на прага на 23-тата си годишнина) и Де Йонг (22). Нидерландецът дойде от Аякс срещу цели 75 млн. евро с реномето на един от най-добрите халфове на континента миналия сезон, ала ще срещне конкуренцията на Артур, чието представяне в първата му година на „Камп Ноу” и после на Копа Америка му дават важен статут.

7. Нападател или Неймар?

Покупката на Неймар е свръхусложнена и много малко вероятна операция. Барса не може да си позволи трансфера, освен ако не стане чрез някаква размяна на играчи, тъй като даде доста пари за Де Йонг, Гризман и Нето. И ако е пределно сложно да бъдат убедени в Пари Сен Жермен да пратят обратно Ней в Барса, още по-трудно ще е да бъдат накарани играчи от Барса да отидат в Париж. Затова и вариантът с купуване на нов по-евтин нападател остава отворен за ръководството на „лос асулграна”.

8. Напускащите

Вече си тръгнаха Силесен, Мурийо, Вермален и Боатенг плюс продажбите на Пако Алкасер, Денис Суарес и Андре Гомеш. При все това още има играчи, чакащи раздялата си с Барса. На Рафиня може да му е най-лесно в това, на Филипе Коутиньо се търси нов клуб, Малком също е на пазара, а кой знае и дали непродаваемият Дембеле няма да спре да е непродаваем… Един месец преди началото на Ла Лига, което е и логично, съставът още не е завършен, макар че казусът „Коутиньо” заплашва да се проточи.

9. Позицията на Валверде

Той се завърна, след като изчезна безследно след финала за купата. Ел Чингури избра да се скрие вдън земя и да се отдели от всичко случващо се в клуба в последния месец. В цялата буря около бъдещето на Валверде президентът Джосеп Мария Бартомеу удържа на натиска и уведоми старши треньора, че няма да разтрогва удължения му миналия сезон договор. Наставникът остана разбит от случилото се на „Анфийлд” и „Бенито Вийямарин”, ала Бартомеу оцени високо спечелените две от две титли на Испания. Валверде изглеждаше направо изцеден към края на миналия сезон, но показа сила да удържи да не хвърли оставката си. През 2019/20 ще го гледат под лупа и ще искат всички възможни трофеи от него.

10. Бартомеу и неговото наследство

Всичко започва и свършва с президента. Джосеп Мария Бартомеу показа готовност да продължи да подсилва състава и финтираше опитите да го накарат да отпише завръщане на Неймар. За това последното никой не знае дали не го прави, за да угоди на съблекалнята и публиката, или защото е наистина готов да удари здраво по масата с такъв трансфер, както стори с баскетболния отбор. Остават му още две години мандат, без право на нов, затова иска да остане в историята с най-големите трофеи и с мегакомплекса Еспай Барса. Успехът или провалът на Бартомеу ще е обаче залогът му с Валверде, защото лично реши да остави старши треньора. Оставката на Местре го остави сам на върха и сезонът ще бъде решаващ за него.

Кефи ли те?

Де Хеа става вратарят с най-голяма заплата! Ето точно колко ще прибира

190-ка на 29 години се продава за 319 000 евро