in

Чадърът, който изкарва повече от теб

Тук ще стане дума за истински икономически анализ, дълбочинна статистика и сериозно проучване на трудоспособността на чадърите и покрай тях, на твоята нещастна особа. Както стана печално известно, средната цена на чадърите с шезлонг е около 40 лева, а може и да стигне 70-80. Цената варира спрямо мястото, на което си попаднал и преценката на концесионерите, изпълнявана по практичния закон на пазарно-черноморската икономика, който гласи: Колкото сложи комшията, толкова.

Та ето те теб, ето го и този чадър. Първото нещо, което е добре да направиш, е да прегледаш заплатата си, да провериш – дали получаваш повече от тоя чадър? По данни на НСИ за средна работна заплата шансът да получаваш е по-малък от тази да не получаваш. При пълен работен ден чадърът заработва по 1200 лева на месец, ти не изкарваш толкова, не са прай.

Но нека изправим теб до чадъра и ще разберем защо все пак ти стоиш по-назад в икономическата йерархия. Някои неща веднага правят впечатление. Първо, чадърът е супер. Стои прав, на него пише някаква марка, нещо си рекламира чадърчето. Той вече предварително е изкарал кинти, на него пише марка лятна напитка, на теб нищо не пише, просто никой не иска да напише нищо върху теб. Нататък – в чадърчето има всичко, което се търси един работодател. Има търпение, има упоритост. Не е шавливо като теб, не го мързи като теб. Вече е 10 часа сутринта и само за 2 работни часа е изкарал 20-тина лева, ти по това време още си пиеш кафето, преглеждаш фейса и си писал на двама приятели “батко, не мога вече, писна ми от тва бачкане”. Нататък – видимо никой няма нужда от теб на плажа. В момента, в който си разположиш кърпата на последния останал квадратен метър, някой ти мята гневен поглед, а децата ти просто топуркат по пясъка с досадните си краченца и хвърлят песъчинки в ментата на непознати и добри хора. Чадърчето обаче е желано, искано е от много. Някои не могат да си го позволят дори, и си носят тяхно си чадърче, но попитайте ги може ли то да се сравни с концесионерното чадърче и не биха ли, ако имаха пари, във всеки един момент разменили собственото си за него. Теб никой за нищо не би те разменил, освен жена ти.

Но стана обед и ти вече си твърде досаден. Изгорял си, ама намажи ми гърба, ама донеси ми коктейл, ама дай малко цаца. Чадърчето през това време не е мръднало – царствено е опънала сянката и безропотно служи на плажното общество. Изкарало е 30-тина лева, а ти си похарчил двойно повече, ти просто консумираш, а то само дава на другите и им помага да се чувстват добре.

Накрая денят е свършил, теб те боли корема и си пак нещо недоволен, а то е с 60-тина лева напред. Сега разбираш, че не би могло да има място за сравнение между твоите глезотии и стоическата мощ на този предмет. Осъществен е и изключителен икономически трансфер – чадърчето е прибрало това, което ти си изкарал, защото пазарът винаги насърчава по-упоритите, по-търпеливите и наказва онези, които не влагат всичко от себе си в това, с което се занимават.

Кефи ли те?

Новият клип на Ицо Хазарта е с овци и джуки, яко е (ВИДЕО)

Ето какво ще прави Гризман с екипа на Барселона (ВИДЕО)