in

Българското футболно първенство започва уж с нов морал и с шокиращо ново име

С обещание за нов морал, честна игра, както и с нов спонсор започва футболното първенство. “Ефбет лига” стартира днес от Враца с мача между местния “Ботев”и “Берое”.

Седмицата преди първия кръг беше наситена със знакови събития, резултатите от които е интересно как ще повлияят на първенството. Най-напред имаше ултиматум от “ЦСКА-София”от към ръководството на БФС заради “четворен конфликт” на интереси около Кирил Домусчиев, последваха срещата, организирана от министър-председателя Бойко Борисов, с ръководителите на трите големи клуба, обещанието им за честна игра, а след това дойде и представянето на новото име и променения облик на първенството с договора с “Ефбет” – букмейкърът, който е свързван с Васил Божков.

Покрай всичко това футболът се завърна с първите мачове на ЦСКА, “Лудогорец” и “Левски” в евротурнирите. А от днес се завръща и Първа лига с надежди, че все повече ще се говори за играта на терена, а не за игрите извън него.

“Договорихме се, дано да е за последен път и да има феърплей. Разбрахме се да не се купуват мачове, да не се купуват съдии, да не се пробиват отбори. Да има пълен феърплей и да победи най-добрият”, каза Ганчев след срещата при Борисов, на която бяха още главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Въпреки обещанията за честна игра, са предприети мерки. Борисов обяви, че съдиите ще имат “таен телефон, за да се види дали някой ги плаши”.

Два дни по-късно приключи и сагата с телевизионните права, които се държат от “Нова броудкастинг груп”. Въпреки нежеланието си “ЦСКА-София” подписа.

Черешката дойде с представянето на генералния спонсор “Ефбет”. Хазартната компания вече спонсорира мнозинството от отборите в първото и второто ниво на футбола.

Какво предстои на терена

Новите имена във футболния елит тази година са “Царско село” и “Арда”, които са пълни дебютанти. “Царско село” спечели директна промоция, като завърши на първо място във Втора лига, докато “Арда” премина през бараж, на който победи “Септември” (София).

Фаворит №1 за трофея остава “Лудогорец”, който неизменно печели титлата в осем години. Преди началото на сезона собствениците Кирил и Георги Домусчиеви обявиха, че целта остава девета поредна титла.

Обновеният “Левски” все още не е завършил селекцията си, докато ЦСКА привлече новите играчи далеч по-рано и вече се обиграва. Червените са считани за основен съперник на “Лудогорец”, като запазиха ядрото си от играчи и добавиха няколко нови.

Въпреки това интригата се очаква да е по-голяма заради набиращия скорост “Левски”.

Първенството остава с 14 отбора, които след изиграване на първия дял отново ще бъдат разделени на шестица, която да се бори за титлата и две групи по четири отбора. Има и промяна във формата, засягаща осемте от долната половина.

След изиграването на срещите в двете групи във втората осмица ще се види класирането в двете групи и ще се направи едно общо класиране между отборите на трето и четвърто място и последният тим ще се раздели с елита. До този момент последният след редовния сезон продължаваше участието си и в плейофите заедно с другите отбори от 8-о до 14-о място.

Отборите, класирани на първо, второ и трето място в мини-лигата ще сформират нова група, в която ще влязат с 0 точки и голова разлика 0:0, и ще играят на принципа “всеки срещу всеки” на разменено гостуване. След приключването на тази група класиралият се на първа позиция ще запази мястото си в елита, класиралият се на второ място ще играе бараж срещу третия във Втора лига, а класиралият се на трета позиция ще играе бараж срещу втория във Втора лига. Победителите добиват правото да играят в Първа лига през сезон 2020-21.

Програма за първия кръг
12 юли 18.45 ч.

“Ботев” (Враца) – “Берое”, пряко по Нова Спорт
От 21.00 ч.
ЦСКА – “Етър”, пряко по “Диема Спорт”

13 юли 18.30 ч.
“Арда” – “Ботев” (Пловдив), пряко по “Диема Спорт”
От 21.00 ч.
“Лудогорец” – “Царско село”, пряко по “Диема Спорт”

14 юли 18.45 ч.
“Славия” – “Витоша” (Бистрица), пряко по “Диема Спорт”
От 21.00 ч.
“Черно море” – “Локомотив” (Пловдив), пряко по “Диема Спорт”

15 юли 20.30 ч.
“Дунав” – “Левски”, пряко по “Диема Спорт”

Източник: “Дневник”

Кефи ли те?

Петел с присъда от швейцарски съд, кукуригал до 44 пъти на час

Not Safe For Work
Click to view this post

Кака ти Рейчъл иска да ти каже нещо (СНИМКИ)