in ,

Доказано категорично: Енергийните напитки са вредни

Експерти проведоха проучване с 34 здрави доброволци на възраст от 18 до 40 години. За един час те е трябвало да изпият около литър енергийни напитки или такива с плацебо-подобен заместител, пише РИА Новости, цитирайки порталът за наука „MedicalXpress“.

Енергийните напитки съдържат 304-320 милиграма кофеин на литър. Напитките са консумирани в рамките на литър за час.

Преди експеримента и на всеки 30 минути в продължение на четири часа след консумация на напитките учените са измервали кръвното налягане на участниците и са записвали сърдечната им активност с помощта на електрокардиограми.

Оказа се, че сред доброволците, които са пили енергийни напитки, интервалът на QT – индикатор за сърдечна дейност – е бил с 6-7.7 милисекунди по-дълъг в рамките на четири часа. Според изследователите, твърде дълъг или твърде кратък интервал на QT може да доведе до нарушения на сърдечната дейност и животозастрашаващи аритмии. В допълнение тези пациенти са имали значително повишаване на систоличното и диасистоличното кръвно налягане.

“Хората трябва да са наясно с ефектите на енергийните напитки върху телата си, особено ако имат здравословни проблеми. Лекарите трябва да съветват определени групи пациенти, например хора с вроден или придобит синдром на QT или високо кръвно налягане, да ограничат или контролират консумацията на енергийни напитки.” подчерта ръководителят на изследването Сахин Шах.

Източник: БГНЕС

Кефи ли те?

Лигата на лафовете

ВИДЕО: Резервата Рейес, който сам направи Реал шампион в последния кръг