in

Шок и глад, брато! Българите ядем по 25 тона шоколад годишно

България годишно се консумира около 25 тона шоколад, брато. Това прави средно по около 3.5 кг на човек. Данните са на Евростат и са за 2017 г.

Дневната консумация на шоколад на българина варира от 20 до 50 грама, докато за ЕС тя е средно между 30 и 90 грама. Всеки европеец пък изяжда средно по около 10 килограма шоколад годишно, което е близо три пъти повече от средното ниво в България, уточнява БТА, цитирани от Капитал. А ние от Брато.бг ще си позволим да уточним, че и шоколадите ни са пълни с химия и боклуци, разболяват ни и дебелеем като свинье от тех. В Европата и шоколадът им е шоколад, и пиеньето им е пиенье, ма като нашите жени нема.

Пазарът на шоколад възлиза на около 350 млн. лева годишно, а всеки пети консуматор на сладкото изкушение се намира в столицата София. Жените на възраст от 20 до 40 години са сред най-големите любители на шоколадовите изделия.

Броят на най-търсените марки шоколад у нас се ограничава до 5-6 вида, като те са насочени предимно към средния ценови клас и се произвеждат от 2 или 3 международни компании.

Според експерти сравнително слабото производство на шоколад у нас от малки частни фирми се ограничава както поради сравнително ниската консумация на този продукт тук, така и поради дефицита на суровината какао, като този проблем засяга производството на шоколад и в световен мащаб.

Кефи ли те?

Най-големите гафове на сватби (ВИДЕО)

Извънземни условия за Азар в Реал Мадрид, виж колко пари му предложиха