Дегустацията на вино стимулира мозъка много повече от дейности като слушане на музика и дори решаване на сложен математически проблем, които обикновено се считат за такива. Това твърди популярният невроучен Гордън Шепърд в книгата си “Неврогастрономия: Как мозъкът създава вкуса на виното”(Neurogastronomy: How the Brain Creates the Taste of Wine), А НИЕ СИ СИПВАМЕ ЕДИН ЦЕЛ БУРКАН И РЕЖЕМ НА ТЪНКО СЛАНИНА, ЩОТО И ТЯ ВСЕ СТИМУЛИРА НЕЩО.
Според професор Шепърд дегустацията на вино ангажира мозъка ни много повече от всяка друга човешка дейност. ПОЧВАЙ ДА ПИЕШ НА КОРЕМ, БРАТО! Той предполага, че за разлика от математиката, която използва специфичен източник на знания, дегустацията на вино ни ангажира много по-пълно. Тя не се основава само до това да отпиеш глътка вино и да я задържиш, а до флуидното движение на напитката в устата, вдишването и издишването на наситения с алкохол и аромати въздух през носа и преглъщането. Целият този сложен двигателен процес предизвиква мозъка да работи, за да определи букета. При дегустацията на вино обикновено отпитата глътка не се поглъща. Според професор Шепърд обаче това не ни позволява да не насладим на сложния му букет и препоръчва на дегустиращите да поглъщат “всяка капка”.
Източник: сп. “Мениджър”