in ,

Михаел Шумахер – една легенда на 50!

Никой друг във „Формула 1” няма толкова титли – 7, толкова спечелени състезания – 91 и толкова класирания в тройката – 155. Михаел Шумахер е най-успелият пилот, рекордьор, идол, легенда. Днес той навършва 50 години.

Единственото сигурно нещо за Михаел Шумахер в момента е, че нищо не е сигурно. Преди пет години, когато падна при каране на ски във френските Алпи и получи тежка черепно-мозъчна травма, неговата говорителка Сабине Кем заяви: „Той се намира в сигурни ръце под лекарско наблюдение и за него се полагат възможно най-добрите грижи.“ Тези думи бяха казани на 29 декември 2013 г., а оттогава бяха повторени и потретени много пъти до днес. Близките на пострадалия пилот продължават да не дават ясен сигнал какво се случва с него. Това се знае от много тесен кръг от хора, които мълчат. Всяка изпусната дума, която може да носи някаква конкретна информация, поражда хипотези и догадки – може да са верни, но може и да не са.
От пет години фактите не се променят – Шумахер се намира в сигурни ръце под лекарско наблюдение и за него се полагат възможно най-добрите грижи в семейното имение на брега на Женевското езеро. На всички е ясно, че състоянието му не е добро, но никой не казва какво точно е. Дали може да става, да ходи, да говори, да се храни, да се смее… Това се превърна в една от най-стриктно пазените тайни в съвременния свят и едва ли може да се случи някъде другаде, освен в Швейцария. Какво ли не опитаха „разузнавачите“ на булевардните медии, за да се доберат до някоя снимка, диагноза, разказ на очевидец или нещо такова. Напразно.

И днес, когато Шумахер навършва 50 години, нищо няма да се промени. Вероятно така ще бъде и на следващия, и на последващия му рожден ден. Големият шампион хем е тук, хем го няма. И причина за отсъствието му не е катастрофа, болест, проява на слаб характер или някаква лична драма, а нелепата случайност да се натъкне на няколко метра извън обработената ски писта на покрит с пресен сняг камък и при падането да удари тежко главата си върху друг остър камък, разцепил каската му.
Този инцидент, разиграл се между 11 и 12 часа на 19 декември 2013 г. във френския зимен курорт Мерибел в присъствието на приятели на Михаел и сина му Ник, предопредели тъжната съдба на седемкратния шампион във „Формула 1“. Събитията по-нататък са ясни и могат да се опишат в едно изречение – спасители, хеликоптер, болница, поставяне в изкуствена кома, черепно-мозъчна операция, лечение, изваждане от комата, рехабилитация и транспортиране до семейния дом в Швейцария. Това е сигурното. Несигурното е дали се подобрява, дали пази паметта си, дали общува и изобщо колко е останало от стария Шумахер след пораженията в мозъка.


До фаталното падане на ски пистата в очите на много хора Шуми изглеждаше като любимец на съдбата. Роден е в най-обикновено семейство. Завършва механотехникум. Баща му и майка му се хващат на втора работа, за да му дават пари да тренира картинг – той става пазач на картинг пистата, а тя върти лафката. С талант, упоритост и известна доза късмет Шумахер стига до „Формула 1“, печели две поредни титли с „Бенетон“, а по-късно и пет поредни с „Ферари“. Статистически той е най-добрият, най-успелият, най-великият пилот.
Участва в общо 306 състезания с „Джордан“, „Бенетон“, „Ферари“ и „Мерцедес“. Притежава 7 титли (рекорд), 91 победи (рекорд), 155 класирани в тройката (рекорд), 77 най-бързи обиколки (рекорд) и уникалните 13 победи в един сезон (рекорд). Впуска се в епични дуели, рискови маневри, скандали. Безпределно амбициозен, целенасочен, безпардонен, обзет от манията да е най-бързият на пистата, да прави нещата по перфектния начин. Образцов съпруг на жена си Корина и грижовен баща на двете си деца Мик (вече обещаващ млад пилот) и Джина-Мария (шампионка по езда). И макар че не печели пари от пет години, а може би вече не е в състояние дори да се подпише под някакъв договор, Шумахер днес е шестият по богатство спортист в света в последната класация на „Форбс“ със състояние от 1 милиард долара.

Михаел и близките му живееха живот мечта, докато жизненият му път не направи остър завой към камъка на ски пистата. Съдбата го превърна от свой галени в своя жертва. След инцидента в Алпите преживелият десетки опасни ситуации на асфалта и в екстремните си хобита спортист „изчезна“ от света, без да го е напуснал физически. Шумахер обаче продължава да вълнува хората, макар че вече пет години не присъства в публичното пространство. Защото постиженията му прекрачват границите на човешките възможности. И защото отдавна е легенда.

Източник: “Труд”

Кефи ли те?

Not Safe For Work
Click to view this post

СНИМКИ: Хубавото Нинче носи усещане за лято, брато

„Stranger Things“ с нов тийзър, гледаме трети сезон през юли