in

Френски пенсионер ще прекоси Атлантическия океан с бъчва

Има пенсионери, които могат да ти говорят само за болестти, брато, но и такива, които не си губят времето. 71-годишният Жан-Жак Савен със сигурност не попада в графата на обикновените възрастни хора, които четат вестници, слушат радио и се предреждат на опашките в магазина.

Французинът възнамерява да прекоси Атлантическия океан с бъчва, която да бъде носена единствено от морските течения. Възрастният господин подготвя експедициите си в малкото пристанище Арес в западната част на своята родина. Капсулата на французина е подсилена с епоксидна смола и е дълга три метра при широчина 2.10 метра. В нея има кушетка, малка кухня, бюро, отрупано с географски карти и килер за провизии. На пода е и голямата екстра – стъкло, през което може да се видят риби, русалки и каквото още шава под водата.

И ако си мислиш, че Савен е луд, трябва да знаеш,че той е бивш военен. Бил е още парашутист, изпълнявал е и мисии в Африка. Работил е като частен пилот и рейнджър в национален парк. Ексцентрикът смята да популяризира новия начин на плаване, като се остави на прищевките на морските течения, без да има какъвто и да е начин да им се противопостави. Към 20 декември жилавият приключенец възнамерява да “вдигне котва” от Канарските острови и да прекоси за три месеца Атлантика. Той не знае къде точно ще го отведат теченията, но това ще бъде някъде между Гваделупа и Барбадос.

Кефи ли те?

Д-р Радева е била права! Пиенето на много вода е опасно за здравето

Шантави котки, които ще ти оправят деня (СНИМКИ)