in

Днес е мачът на века в Аржентина

Аржентина се тресе от футболни емоции. Един срещу друг се изправят „Бока Хуниорс“ срещу „Ривър Плейт“ в първи финал за Копа Либертадорес. Двубоят е определян като мача на века, а други стигнаха дори по-далеч – финалът на финалите в историята на футбола. Суперкласико се превърна в Хиперкласико. Никога досега най-големите съперници в Аржентина не са играли един срещу друг в спор за трофея, еквивалент на европейската Шампионска лига.

Напрежението в Буенос Айрес витае из улиците още от деня, в който стана ясно, че финалът противопоставя тези два гиганта. Стигна се дотам, че ръководствата на южноамериканските колоси се споразумяха на стадионите да няма гостуващи агитки от съображения за сигурност.
Сблъсъкът ще бъде исторически и поради още един факт – за последен път победителят се определя в два мача. От следващата година финалът ще е само един. Сега „Бока“ има шанс да грабне трофея на стадиона на врага, тъй като първия мач е на „Бонбониера“, докато „Ривър Плейт“ има предимството да приеме реванша пред своите фанатизирани фенове.

А съперничеството между двата клуба от Буенос Айрес датира от цели 110 години, далеч преди да бъде създаден турнирът Копа Либертадорес (1960 г). Нищожните 7 км разделят стадионите на двата тима. Разделя ги и идентичността им – „сините“ от „Бока“ са представители на ниската класа, докато „белите“ от „Ривър“ гордо носят прякора „милионерите“ заради факта, че тяхното съоръжение „Ел Монументал“ се намира в богаташки квартал.

Всичко това не само предразполага към невиждана драма, а направо го гарантира. Футболният фолклор в Арженитна явно ще запише нова страница.
„Ще изживеем уникален момент – заключи капитанът на „Бока“ Пабло Перес. – Първо, защото е финал, и второ – защото е срещу „Ривър“.

Източник: “Труд”

Кефи ли те?

Гриша Ганчев: Ел Маестро остава начело на ЦСКА-София, това не е плод и зеленчук

ВИДЕО: 14 неочаквани футболни решения от Роналдиньо