in

Създадоха шрифт, с който запомняме по-лесно информацията (ВИДЕО)

Ако и ти като нас имаш проблем с паметта, брато, може би трябва да прочетеш тази статия. Често ни се случва да не помним какво сме казали, особено когато Цецка се опитва да ни убеди в това. Понякога дори се стресираме, че чак толкова не можем да се сетим. Но сме сигурни, че алкохолът няма нищо общо с това.

Както и да е, сега учени създадоха шрифта “Sans Forgetica”, с който написаното ще се запомня по-трайно. Буквите на шрифта са прекъснати и са наклонени със седем градуса, което  прави четенето по-трудно, а това стимулира паметта. Не е зле, а?

“Когато искаме да научим нещо и да го запомним, е добре да имаме малко пречки в процеса на учене, защото ако нещо е прекалено лесно, не създава следа в паметта. Ако е прекалено трудно, също не оставя следа в паметта. Така че трябва да се търси златната среда”, обясни Янеке Блайлевенс от Кралския технологичен институт в Мелбърн. Тия са си умни.

По време на изпитанията с 400 студенти, четящите текст с шрифт “Санс форгетика” запомняли със седем процента повече, отколкото с “Ариал”.

Не е изключено обаче продължителното четене на този вид текст да предизвиква главоболие и в крайна сметка отново да забравиш всичко.

Кефи ли те?

Виж първите снимки от новия филм “Гробище за домашни любимци”

Човешки съдби и подвижни градове рухват в новия трейлър на „Смъртоносни машини“