Тъжната история, която мотивира стража на Хърватия вече 10 години

Тъжната история, която мотивира стража на Хърватия вече 10 години

Даниел Субашич, стражът на Хърватия, е един от големите герои на Мондиал 2018. Играчът на „Монако“ парира три дузпи срещу Дания на 1/8-финалите и още една срещу Русия на 1/4-финалите. По този начин той осигури на „шахматистите“ място в топ 4 на световното първенство. Но зад смелите му намеси се крие ужасяваща история.
Субашич и до ден днешен се обвинява за смъртта на своя приятел Хървойе Чустич. Двамата деляха една съблекалня в родния „Задар“, но фатален инцидент през 2008 година по време на мач отне живота на талантливия флангови играч. Тогава вратарят подава към своя съотборник с дълга топка, но полевият играч губи баланс, след което се удря в бетонна стена. Шест дни по-късно Чустич почива в болницата. Това е и причината сега Субашич да носи фланелка с неговия лик под екипа на Хърватия.

„Когато това се случи се питах защо трябваше да подам точно на него – призна наскоро националът на „шахматистите“. – Наложи се след това да си дам почивка. Отидох в Щатите, но имах проблем със съня. Будих се в тъмното и продължавах да си задавам въпроси. А ако бях насочил топката в центъра на терена? Затова и реших по време на всеки мач до края на кариерата ми да нося фланелка с неговия лик. Правих го за „Задар“, „Хайдук“ и „Монако“. Носил съм я в мачове от Лига Европа и Шампионската лига.“
Но до мача с Дания… след него ФИФА предупреди Субашич повече да не го прави. Но дали той ще спази това?
„Не ми пука. Нося я от дълго време и винаги ще го правя“.

Сега мечтата на вратаря е в края на седмицата да посвети световната купа на своя починал съотборник…