in , ,

Тайните зад успеха на Англия

Англия най-накрая сложи край на 22-годишното проклятие, което тегнеше над тима. “Трите лъва” така и не успяваха да продължат на световно след изпълнение на дузпи. До онзи ден. Тогава тимът пречупи Колумбия на осминафинал. Оказа се, че зад успеха има любопитни тайни, които бяха разкрити от британската преса. Победителите никой не ги съди, нали?

Една от тайните е, че в английския национален отбор биели дузпи след всяка тренировка. И то след нейния край.

Харесай новата ни страница във Фейсбук

“Селекционерът Гарет Саутгейт караше своите възпитаници да ги бият след заниманието, защото тогава са изморени – разкрива анонимен източник пред електронното издание на “Дейли Мейл”. – Идеята му е да се симулира изчерпената физическа издръжливост на футболистите след 120-игрови минути.”

И планът на Саутгейт бе реализиран успешно. Срещу Колумбия играчите му бяха безгрешни. Е, почти. Сбърка само Джордан Хендерсън. Причината може би се крие в номер “8”, който играчът на “Ливърпул” носи. До този момент няма “осмица” на Англия, която да се е разписвала от бялата точка на мондиал. Преди Хендерсън с пропуски са се отчели Крис Уодъл, Дейвид Бати и Франк Лампард. Те носеха екипа с номер “8” в годините на не вкарани дузпи на световни първенства – 1990, 1998, 2006 и 2018.

Преди наказателни удари всеки има нужда от бутилка вода, за да охлади страстите и покачващото се напрежение в решаващия момент от мача. Дори Джордан Пикфорд, стражът на Англия. Той обаче получи специална бутилка. На нея имало “пищов” с предпочитаните от колумбийските играчи посоки на стрелба. При тегленето на жребия за предпочитана врата за изпълненията, Пикфорд скри шишето под хавлиената си кърпа, за да не може да бъде видяно от Давид Оспина, стражът на Колумбия.

Психолог също е помогнал на отбора за класирането на четвъртфинал. В националния на Англия работи Д-р Пипа Грейнд. Тя е тийнейджърски психолог. Твърди се, че не е провеждала тестове с играчите. Просто е правила профили на всеки един национал от собствени наблюдения при индивидуални и колективни задачи. Тя следяла изкъсо футболистите и по време на тренировъчните дузпи.

Д-р Грейндж е на мнение, че играч, убеден в успеха си от наказателен удар, се държи спокойно преди изпълнението за разлика от съотборниците му.

Алън Ръсел, треньор на нападателите в отбора, също имал пръст в успеха. Той налагал глоби на играчите, които не успявали да вкарат от дузпа по време на тренировките. В британските медии обаче не уточняват дали става въпрос за финансови санкции или за допълнителни физически натоварвания.

Треньорът на вратарите Мартин Маргесън пък разговарял с всеки един от петимата избраници на Саутгейт непосредствено преди дузпите с Колумбия. Първият, с когото провел диалог бил Ерик Дайър, изненадващият изпълнител, реализира решаващият наказателен удар. След края на двете продължения Джейми Варди категорично заявил, че не иска да бие последната дузпа. Мястото му било заето именно от Дайър, който се нуждаел от съвет.

Играчите не бързали с изпълнението

На играчите на Англия е било казано да не бързат с изпълненията на дузпите. Причината – от треньорския щаб решили да се вслушат в съветите на Бен Литълтън, който написал книгата “Дванадесетте ярда – изкуството и психологията на съвършената дузпа”.

Преди световното в Русия авторът написал на личния си уеб сайт, че англичаните се проваляли на дузпи, защото веднага тръгвали да бият след сигнал от рефера. Това било “сигурен знак за стрес”. В своята книга Литълтън съветва, че всеки играч трябва да си поеме глътка въздух след сигнала и едва тогава да стреля. За пример авторът посочил изпълнението на Кристиано Роналдо на Евро 2006 в мач срещу… Англия. Тогава Португалия спечели четвъртфинала с 3:1 след дузпи.

Кефи ли те?

Not Safe For Work
Click to view this post

Настя може да те задуши с гръд (СНИМКИ)

Сълзи за пари: В Гана наемат хора, за да плачат на погребение