in

Вариантите за нов селекционер на Аржентина

Хорхе Сампаоли е един от онези селекционери, жертва на Мондиал 2018. След като Египет уволни Ектор Купер, а Австралия посочи вратата на Берт ван Марвайк, сега наред е и аржентинецът. Опитният иначе специалист се провали с гръм и трясък начело на своята родина, а заради редица странни решения е сочен и като един от основните виновници за фиаското на „гаучосите“ в Русия. Само преди 4 години Меси и компания играха финал на световното в Бразилия, но сега трябваше да се приберат у дома след 1/8-финалите – най-лошото класиране на отбора от 2002 година насам.
Сампаоли води южноамериканците в общо 15 мача, но успя да спечели едва 7.
Големият въпрос е кой ще наследи отбора след голямото сътресение? Вариантите са няколко…

Алехандро Сабела

Именно той изведе Аржентина до финала срещу Германия през 2014 година, загубен с 0:1. Под негово ръководство „гаучосите“ не записаха нито едно поражение до мача за титлата, постигайки три победи в груповата фаза. Впоследствие южноамериканците отстраниха Швейцария, Белгия и Холандия, за да дойде болезненото поражение от Бундестима в продълженията.
Под негово ръководство тимът не играеше кой знае колко красиво, но за сметка на това ефективно. Пак според тях именно той е логичен вариант за нов селекционер, защото умее да избира правилната тактика, с която Лионел Меси да получава нужната подкрепа от останалите звезди в тима. Изненадващо или не, но Сабела не е водил отбор именно от 2014 година насам…

Диего Симеоне

Няма по-подготвен треньор за Аржентина от Диего Симеоне. Наставникът направи страхотни неща начело на „Атлетико“ (Мадрид). Под негово ръководство „дюшекчиите“ взеха Ла Лига, два пъти Лига Европа и купата на Краля.
„Да водя Аржентина винаги е била моя мечта, но не съм в очакване на обаждане от федерацията, това ще се случи в бъдеще“, коментира преди време опитният специалист.
За своята родина той има над 100 мача като футболист и игра на три мондиала – 1994, 1998 и 2002.
Симеоне е познат като добре организиран треньор, чийто отбор умее да играе еднакво добре както да се защитава, така и в офанзивен план. Евентуално негово назначение би донесло необходимия дух в съблекалнята на Аржентина. По време на финалите в Русия тимът показа плаха игра, неприсъща за отбор от такъв калибър.
„Това, което се случва на Аржентина, е резултат от ситуацията в местния футбол през последните четири ужасни години: анархия, липса на лидери сред играчите, през треньорите до директорите. Отборът е напълно изгубен. Някой трябва да се изправи и да се бори за този отбор“, заяви Симеоне след краха на финалите.

Марсело Галярдо

Настоящият треньор на „Ривър Плейт“ също е вариант за заместник на Сампаоли. Сочен е като основен фаворит. Под негово ръководство „Насионал“ стана шампион на Уругвай, а през 2011 година се завърна в родината си, където постигна впечатляващи резултати начело на аржентинския гранд. Той е най-успешният наставник на „Ривър Плейт“ на международната сцена. С него тимът спечели Копа Судамерикана, южноамериканския еквивалент на Лига Европа, Копа Либертадорес, Суперкупата на Южна Америка. Вдигна два пъти и купата на Аржентина.
През 2015 година бе спряган за „Лион“, но така и не се озова в Лига 1, където се подвизава и като футболист преди това. Бъдещето пред Галярдо със сигурност е блестящо, а вече е сочен и като едни от най-талантливите и бързо развиващи се специалисти. Той използва съвременни треньорски похвати, има способността да се разбира добре със своите играчи и да постига целите, поставени му от ръководството.

Рикардо Гарека

Селекционерът на Перу се радва на най-добрите години в своята кариера. Той класира „инките“ за първи мондиал от три десетилетия насам. Освен това тимът му игра приличен футбол в Русия и постигна изненадваща победа над Австралия. Бе близо до това да спре Франция и Дания, но късметът далеч не бе на тяхна страна. Преди това Перу записа добри резултати на Копа Америка през 2015 и 2016 година. Поради тази причина ръководството на перуанския футбол вече прави всичко възможно, за да го задържи поне до 2022 година.

Източник: “Труд”

Кефи ли те?

Рускините са най-яките футболни фенки на Мондиала, щото ги знаем от нашето море

Джон Малкович е “Новият папа”