in

Бездомното момче, което стигна до Харвард

Когато беше ученик, Ричард Дженкинс често вдигаше ръка в час. Това му отреди ироничното прозвище “Харвард”, измислено от неговите съученици, разбира се. Но в действителност младият по това време Ричард наистина е по-умен от останалите.

“Това беше техният начин да ме накажат – спомня си той. – Мислиш се за умен, а?”

Сега, след трудно детство, момчето от Филаделфия вече е в Харвард и то с пълна стипендия. Дженкинс, 18 годишен, има повече от трудни ученически години, в които има здравословни проблеми, спречквания с връстници, а освен това близо 2 години е бездомен, след като майка му губи къщата. Но той превръща тези препятствия в мотивация, за да стигне там, където иска.

В 6-и клас Ричард и двамата му по-малки братя се озовават в приют и осъзнават, че чрез влизане в университет могат да се измъкнат от този ад: “Това ми показа, че трябва да си поставя цел, която да преследвам. Без значение каква е тя, знаех, че не мога да си позволя това да ми се случи отново.”

Така той започва да учи още по-усилено, работи допълнително над учебниците всеки възможен момент, за да изпъква не само в своя клас, но и в цялото училище. В даден момент обаче хлапето се разболява от мигрена, но и тя не го прекършва.

За да достигне до Харвард, и неговата майка има пръст. Тя научава, че в училище във Филаделфия е открит специален 11-и клас за надарени ученици с един родител, и го насърчава да кандидатства. Така Ричард се озовава в нова среда, където се присъединява към борда на колежа и играе в баскетболния тим. А учителките са впечатлени от качествата на хлапето и го определят като креативен и инициативен.

Когато идва време да кандидатства за прием в университета, Дженкинс изпраща документите на три учебни заведения. Този на Пенсилвания го слага в чакащия списък, а Йейл го отхвърля. 

“Мислех си, че трябва да потърся други възможности. Тогава отворих писмото от Харвард и изпуснах телефона от ръката си, защото видях в началото на писмото: “Добре дошъл”.

Известният университет не само приема Дженкинс, но и му предлага пълна стипендия, т.е. безплатно обучение, настаняване и храна.

Сега Дженкинс, който вече е успял да преодолее много в живота си, дава съвети на по-младото поколение: “Всеки има моменти, когато по пътя към целта падаш и губиш желание да продължиш. Но докато се придържаш към твоята цел, всичко ще бъде наред.”

Кефи ли те?

Not Safe For Work
Click to view this post

Моника има всички качества, за да излезе на среща с нас (СНИМКИ)

Настъпва епохата на градовете-хищници във филма “Смъртоносни машини”