in , ,

10 свежи факта за ФА Къп преди големия финал

Днес е по-различен фен за футболните фенове, брато. Мачове от Висшата лига няма, но за сметка на това ще гледаме финал за ФА Къп. Един срещу друг се изправят “Челси” и “Манчестър Юнайтед”. Сблъсъкът ще е интересен не само на терена, но и край тъча, където наставления ще дават колоритните Жозе Моуриньо и Антонио Конте.

Но ФА Къп е много повече от вътрешен турнир. Говорим за най-старата футболна надпревара в света. Говори се, че Лили Иванова е гледала първия финал от турнира между “Уондерърс” и “Ройъл Инженерс”. А ние сме тук с няколко свежи факта в джоба, с които да блеснеш на маса пред приятели по време на двубоя. Даваме ти ги, твои са.

1. “Арсенал” спечели най-много купи в турнира по време на ерата на Висшата лига. “Артилеристите” преобърнаха шестте победи на Челси във ФК Къп от началото на Висшата лига. Тимът на Арсена Венгер изпревари “Челси” и в момента държи рекорда с осем победи от 1992 г. насам.

2. “Уембли” бе домакин на финал от турнира за първи път през 1923 година, но година по-рано арена на спора за трофея бе “Стамфорд Бридж”. Това е и последният стадион, на който се е играл мач за титлата преди да бъде окончателно преместен на “Уембли”.

3. През 1988 г. Дейв Бийсън парира удара от бялата точка на Джон Олдридж по пътя към изненадващата победа на “Уимбълдън” над “Ливърпул”. Така той стана първият вратар, спасил дузпа във финала на Купата на ФА Къп.

4. През 2012 г. Дидие Дрогба стана първият играч, разписал се в четири последователни финала в турнира. Той стори това срещу “Ливирпул”, а “сините” вдигнаха трофея.

5. “Уигън Атлетик” държи нежелания рекорд като единствения отбор, спечелил ФА Къп и изпаднал през същия сезон от Висшата лига. “Латикс” триумфираха през 2013 г. благодарение на победния гол на Бен Уотсън срещу “Манчестър Сити” на финала. Но няколко дни по-късно крилата им бяха прекършени в първенството след поражение с 1:4 от “Арсенал”.

6. Бившият капитан на “Челси”, халфът Денис Уайз, е последният играещ мениджър, участвал във финал за Купата на ФА Къп. Той изведе “Милуол” през 2004 г., но “лъвовете” бяха победени от “Манчестър Юнайтед”.

7. Ашли Коул е футболистът с най-много трофеи от надпреварата. Никой друг не може да се похвали със 7 златни медала от турнира. Бившият вече играч спечели три пъти ФА Къп като състезател на “Арсенал”, а в останалите четири случая носеше екипа на “Челси”.

8. Хари Реднап е последният английски мениджър, вдигнал трофея. Той изведе “Портсмут” до триумфа през 2008 година след успех над “Кардиф”.

9. Къде без Ерик Кантона? Французинът бе първият капитан, който не е британец или ирнадец, вдигнал трофея като капитан. Това стана през 1996 г. след 1:0 над “Ливърпул”. Точно Канто вкара победното попадение.

10. Най-бързият гол в турнира падна през 2009 г., когато Луис Саха вкара за “Евертън” още в 25-ата секунда. Негова жертва бе “Челси”, но в хода на мача “сините” обърнаха до 2:1, за да сложат още едно отличие във витрината си.

Кефи ли те?

ПИТАМЕ: Този на какво е, брато?

Трогателното сбогуване на Буфон с “Ювентус” (ВИДЕО)