Хванаха сериен убиец от 80-те с помощта на сайт за ДНК

Хванаха сериен убиец от 80-те с помощта на сайт за ДНК

Светът се развива, брато. Това изречение си го чел стотици пъти в нашия сайт, но тепърва ще го използваме в материалите си. Звучи просто, но и абсолютно вярно. И докато у нас все още търсят двамата избягали затворници, полицията в САЩ залови един от най-търсените престъпници през последните 40 години по особено впечатляващ начин.

Следователите от Сакраменто спипаха Убиеца от Голдън Стейт (прякор, измислен от местната преса), след като използваха сайт за ДНК. А зад смразяващия псевдоним стои името на 72-годишният Джоузеф ДиАнжело. Той бе издирван между 1976 и 1986 година, въпреки че самоличността му не бе известна, по обвинения в 12 убийства, 45 изнасилвания и над 100 грабежа.

Но Убиеца от Голдън Стейт така и не се издаде пред полицията през всички тези години, тъй като използваше маска и ръкавици. Освен това е подготвял внимателно всяко едно престъпление, проучвайки жертвите, а за капак е работил и като полицай до 1979 година, когато е уволнен за кражба.

Дълго време полицията не може да спипа престъпника, тъй като пробите от ДНК, открити на мястото на престъплението, не съвпадат с полицейската база данни. Това принуди разследващите да предприемат по-различни действия, като използват услугите на един от сайтовете за родословие Ysearch.org. В него хората могат да намерят свои роднини и предшественици по ДНК.

Първоначално полицията тръгва по грешна следа, която ги отвежда при тежкоболен човек на 73 години. След това следователите започнват търсене в друг сайт (GEDmatch), където успяват да намерят ДиАнджело. Униформените започнават да следят престъпника, взимат проби ДНК, които съвпадат с пробите на едно от местопрестъпленията. Шест дни по-късно заподозреният б арестуван.

„Време е да сложим край на терзанията, които изпитвахме през последните 40 години. Време е да започне изцелението, което толкова закъсня”, посочи Брус Харингтън, брат на една от жертвите.

Източник: Guardian